Motståndsrörelsen

Politiska fången Ali Moezzi försvunnen i Iran

Ali Moezzi, en av Irans mest framstående politiska fångar, saknas efter ett familjebesök i fängelset, enligt rapporter från Iran under fredagen.

Han sympatiserar med iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI) och har två döttrar som är medlemmar av denna oppositionsgrupp. Han flyttades enligt uppgifter från fängelset till en okänd plats av oidentifierade individer den fjärde januari. Ingen vet vad som har hänt honom och det finns ingen information om var han befinner sig för tillfället.

Hans döttrar har i ett brev till FN:s särskilde Iranrapportör uttryckt oro för faderns öde och påpekat att han är oskyldigt och borde ha släppts sedan han redan avtjänat sitt femåriga fängelsestraff.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och Europarlamentets interparlamentariska kommitté, Vänner av ett Fritt Iran (FOFI), har i separata uttalanden varnat för att hans liv kan vara i fara.

Dessa uttalanden uppmanar bland annat EU:s utrikespolitiske chef, människorättsorganisationer och FN:s särskilde Iranrapportör att vidta skyndsamma åtgärder för att uppmana regimen i Teheran att frige Ali Moezzi samt säkra hans välbefinnande.

FFFI rapporterade i september 2015 att iranska regimen vägrar frige denna politiska fånge trots att han har avtjänat sitt straff för tidigare påhittade anklagelser.

Ali Moezzi, en av flera tidigare politiska fångar från 1980-talet, greps av regimen under 2008 enbart för att ha besökt sina två döttrar i Camp Ashraf i Irak, tidigare hemvist för iranska oppositionsmedlemmar. En av anklagelserna mot honom då var att hans barn är medlemmar i iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI).

Han arresterades återigen i 2011 och dömdes till fem års fängelse, vilket förlängdes med ytterligare ett år i 2015.

FFFI upprepar sin tidigare uppmaning till regeringen och utrikesministern Margot Wallström (S) att i egenskap av ordförande i FN:s säkerhetsråd pressa iranska regimen till att frige samtliga politiska fångar, däribland Ali Moezzi, som sitter frihetsberövade i regimens fängelser för påhittade brott efter orättvisa rättegångar.