Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Agera nu, rädda livet på politiska fångar i Iran

politiska-fFörenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar människorättsorganisationer och utrikesdepartementet att vidta skyndsamma och konkreta åtgärder för att rädda livet på ett antal politiska fångar i Iran.

Livet på flera av dessa politiska fångar är i fara eftersom de hålls frihetsberövade av regimen trots kritiskt hälsotillstånd. De värst drabbade är anhängare av iranska oppositionen, Folkets mojahedin och anhöriga till organisationens medlemmar som bor i lägret Camp Liberty i Irak.

Iranska regimens ökande förtryck mot politiska fångar i Irans fängelser har i synnerhet varit riktade mot politiska fångar som är medlemmar eller har familjeband till medlemmar av iranska oppositionen, Folkets mojahedin.

Nedan följer några av de mest akuta fallen där fångarna riskerar att förlora livet om konkreta internationella åtgärder uteblir.

Tillståndet för Mashallah (Hamid) Haeri, 63, som ligger fastbunden på sjukhussängen har försämrats kraftigt under senaste tiden. Han lider av svåra hjärt- och kärlsjukdom.

Politiska fången Motahareh (Simin) Bahrami, 60, som hålls frihetsberövad i det ökända Evin-fängelsets kvinnoavdelning, riskerar att förlamas på grund av att hon förnekas adekvat medicinsk behandling. Hon arresterade tillsammans med sin man, son, svärdotter och en annan av hennes släktingar under 2009 års folkliga protester mot iranska regimen.

Mohsen Daneshpour, 73 och Ahmad Daneshpour Moghaddam, 42, samt Bahramis make och son har dömts till döden för det påhittade brottet, moharebeh (krigföring mot Gud). Bägge hålls frihetsberövade i fängelseavdelningen 350 i Evin-fängelset trots deras kritiska hälsa.

Ali Moezzi, 65, en politiska fånge i Ghezel Hessar-fängelset, som lider av cancer, inledde nyligen en hungerstrejk i protest mot regimens brutala räd mot politiska fångar i fängelseavdelningen 350 i Evin-fängelset, den 17 april.

Ali Moezzi, en av flera tidigare politiska fångar från 1980-talet, greps av regimen under 2008 enbart för att ha besökt sina två barn i Camp Ashraf. En av anklagelserna mot honom då var att hans barn är medlemmar i iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin. I mars 2011 arresterades han för en tredje gång för att ha deltagit i en minneshögtid för politiska fången Mohsen Dogmechi, en medlem av Folkets mojahedin som plågades till döds av prästerskapets bödlar i regimens fängelse.

Saleh Kouhandel, i Gohardasht-fängelset misstänks ha leukemi och befinner sig i kritiskt tillstånd efter att ha deltagit i en hungerstrejk till stöd för de politiska fångarna i i Evin-fängelsets avdelning 350.