Pressmeddelande

Sverige bör ta upp Irans MR-brott vid FN:s säkerhetsråd

FFFI gratulerade utrikesministern Margot Wallström (S) och regeringen för dess framgångsrika kampanj att säkra en plats för Sverige vid FN:s säkerhetsråd i ett pressmeddelande på onsdagen.

FFFI uppmanade regeringen och UD att utnyttja Sveriges starka röst och urstarka mandat i rådet för att hänskjuta prästerskapets systematiska människorättskränkningar till FN:s säkerhetsråd i syfte att ställa de iranska ledare som är ansvariga för dessa fruktansvärda brott inför rätta i en internationell domstol.

“Regeringen kan också i egenskap av kommande medlem i FN:s säkerhetsråd pressa iranska regimens ledare till att omedelbart stoppa alla avrättningar och tortyr samt frige samtliga politiska fångar, i synnerhet Jafar Azimzadeh, Saleh Kohandel, Ali Moezzi och Narges Mohammadi … [Vi] hoppas att regeringen och UD, som nyligen beslutade att öppna en handelssektion i ambassaden i Teheran, driver på dessa frågor med samma entusiasm som de förespråkar handel med Teheranregimen efter förra årets kärnteknikavtal”, tillade FFFI i sitt uttalande.

Läs hela pressmeddelandet på newsdesk här …