Mänskliga Rättigheter, Pressmeddelande

Iran: Politisk fånge förgiftad i fängelse

En politisk fånge svävar mellan liv och död efter att ha blivit förgiftat i det ökända Evin-fängelset, enligt uppgifter till FFFI.

Politiska fången, Ali Moezzi, far till två medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI) blev enligt uppgifterna förgiftad på eftermiddagen den 20 april och hade huvudvärk. Hans tillstånd på grund av brist på läkarvård har försämrats, enligt rapporten.

Att döda politiska fångar med droger och matförgiftning är en konventionell metod som prästerskapets regim använder vilket FFFI rapporterat om vid flera tillfällen.

Politiska fången och arbetaraktivisten Shahrokh Zamani hittades död under misstänkta omständigheter i sin cell i Gohardasht-fängelset (Rajaei Shahr-fängelset) i september förra året.

Afshin Ossanloo och Mansour Radpour, är bland andra fångar som dog i prästerskapets förvar under misstänkta omständigheter.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar människorättsorganisationer och regeringen att agera skyndsamt för att utreda situationen för Ali Moezzi och andra politiska fångar vars liv är ständigt hotade samt att fördöma prästerskapets brutala behandling av politiska fångar.