Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iransk arbetaraktivist hittad död i fängelse

Samvetsfången och arbetaraktivisten Shahrokh Zamani hittades död under misstänkta omständigheter i sin cell i Gohardasht-fängelset (Rajaei Shahr-fängelset) i staden Karaj på söndagen.

Shohrokh Zamani, 51, var en konstnär och aktiv medlem av iranska fackförbund som kämpade för ökade rättigheter för arbetare. Han hittades död i sin säng av cellkamrater sedan de letade efter honom när han inte dök upp under den dagliga lunchrasten, enligt rapporter.

Zamani arresterades sista gången för fyra år sedan, i juni 2011, och satt frihetsberövad i regimens fängelse. Han var enligt uppgifter utsatt för systematisk tortyr och hade vid flera tillfällen hungerstrejkat i protest mot regimens brutala behandling och de omänskliga fängelseförhållandena i fängelset. Zamani led av olika sjukdomar och berövades tillgång till vård i fängelset, enligt rapporter om tortyren mot honom.

Iranska regimens så kallade rättsväsende höll kvar honom under anklagelser om ”aktivitet mot systemet”, vilket innebär aktiviteter mot prästerskapets envälde.

Även i fängelset fortsatte Zamani var aktivt involverade i aktiviteter mot regimen tillsammans med andra politiska fångar. Han visade bland annat stöd för senaste tidens protester mot regimen samt fördömde regimens människorättskränkningar i landet och dess inblandning i inre angelägenheter av andra länder i regionen.

Amnesty International hade i ett antal kampanjer krävt hans omedelbara frigivning där man beskrev honom som ”en samvetsfånge, frihetsberövad enbart för hans fredliga fackliga aktiviteter.”