Mänskliga Rättigheter, Motståndsrörelsen

Iran vägrar frige politisk fånge trots avtjänat straff

Iranska regimens så kallade rättsväsende vägrar frige Ali Moezzi, en politisk fånge och sympatisör till Irans främsta oppositionsgrupp, Folkets mojahedin (PMOI), trots att han har avtjänat sitt straff för tidigare påhittade anklagelser.

Söndagen den sjätte september fördes han i bojor från Karajs centralfängelse till Teherans ökända revolutionsdomstol. Väl där åtalades han för tredje gången av en av regimens mest beryktade domare Moqissa för ”propaganda mot regimen”.

Ali Moezzi betonade att domstolen var olaglig och protesterade mot sin tvångsförflyttning och de nya påhittade anklagelserna mot honom genom att vägra svara på anklagelserna eller domarens frågor.

Han åtalades på ett liknande sätt för andra gången i maj månad i år när han nästan hade avtjänat ett femårigt fängelsestraff och dömdes till ytterligare ett år i fängelse.

Vid den tiden svarade han i ett skriftligt uttalande till domstolens kallelse att han inte kommer närvara eftersom han ”ansåg domstolen vara olagligt och illegitimt”. Detta resulterade i att han blev attackerad och misshandlad av en grupp revolutionsgardister som sedan med våld transporterade honom till domstolen i bojor och med skador på panna.

Ali Moezzi, en av flera tidigare politiska fångar från 1980-talet, greps av regimen under 2008 enbart för att ha besökt sina två barn i Camp Ashraf. En av anklagelserna mot honom då var att hans barn är medlemmar i iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin.