Bildgalleri, Motståndsrörelsen

Exiliranier firar Folkets Mojahedins 50-årsjubileum i Stockholm – Bilder

FFFI Stockholm – FFFI:s medlemmar, Iranska nationella motståndsrådets sympatisörer samt förespråkare av ett fritt och demokratiskt Iran firade den 50:e årsdagen av Irans främsta oppositionsgrupp Folkets mojahedin (PMOI) på lördagen i Stockholm.

Över 200 deltagare hade tagit sig till Citykonferensen Ingenjörshuset i Stockholm för att hedra minnet av de 100 000-tals iranska aktivister och politiska fångar samt medlemmar av Folkets mojahedin som gett sina liv för ett fritt och demokratiskt Iran.

De prisade även Folkets mojahedins medlemmar bosatta i Camp Liberty, Irak, för deras uppoffringar och principfasta kamp mot prästerskapets envälde trots konstanta hot och dödliga attacker från regimens paramilitära terrorstyrka revolutionsgardet och dess allierade i Irak.

Deltagarna uppmärksammade även iranska folkets demokratiska strävan och visade sitt stöd för en demokratisk förändring i Iran genom folket och dess legitima motståndsrörelse, Folkets mojahedin och Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Parviz Khazai, Iranska nationella motståndsrådets representant i Norden; Gösta Grönroos, filosof från SU; och Kent Olsson, tidigare riksdagsledamot från M, var några av talarna under lördagens firande.

Talarna hyllade fem decennier av pågående kamp för frihet i Iran och varnade för att det inhemska förtrycket har förvärrats sedan den så kallade ”moderata” Hassan Rohani tog över som prästerskapets president i 2013. Antalet avrättningarna i landet under hans två år vid posten har idag passerat 2000.

Flera talare varnade för att det nya kärnteknikavtalet mellan iranska regimen och världens sex stormakter stoppar inte regimens jakt på kärnvapen och förslår inga konkreta internationella åtgärder för att förhindra och motarbeta prästerskapets stöd för terrorism och islamisk fundamentalism

Talarna betonade även att dessa avrättningar och konstanta försök under de tre senaste decennierna för att förgöra Folkets mojahedin, Irans främsta oppositionsgrupp mot prästerskapets envälde, visar regimens rädsla för växande sociala protester i landet.

De hänvisade i sina tal till de senaste månadernas protester av lärare, arbetare, människorättsaktivister och anhöriga till politiska fångar som tilltar för varje dag trots massarresteringar och hot från regimens repressiva säkerhetsstyrkor.

Liknande firande hölls även i Göteborg och Malmö i förra veckan.