Nyheter

Högsta domstol i Iran bekräftar dödsdom mot iransk miljardär

Iranska regimens högsta domstol slog fast dödsstraffet mot iranska miljardären och affärsmannen Babak Zanjani, enligt rapporter från Iran på lördagen.

Babak Zanjani dömdes tidigare i år till döden för korruption, bedrägeri och ekonomiskt brott, enligt uttalande från en talesman för regimens så kallade rättsväsende.

Zanjani, 42, greps i december 2013 efter anklagelser om att han ska ha undanhållit miljarder i oljeinkomster som kanaliserats genom hans företag, vilket han förnekar.

Han var en av Irans rikaste män och fördes upp på USA:s och EU:s sanktionslista för att ha hjälpt regimen kringgå oljesanktionerna mot Iran.

Zanjani hade medgett att han med hjälp av ett nätverk av företag i Förenade Arabemiraten, Turkiet och Malaysia har sålt miljontals fat iransk olja på uppdrag av den iranska regeringen sedan 2010.

Innan han greps hävdade Zanjani att internationella sanktioner mot Iran hindrade honom från att betala tillbaka 1.2 miljarder dollar (ca 10.25 miljarder kr) som han var skyldig iranska regimen.

Men under de senaste rättegångsförhandlingarna, sade regimens åklagare att han fortfarande var skyldig regeringen över 2.7 miljarder dollar (ca 23 miljarder kr) i oljeintäkter.

Två andra individer, Mehdi Shams och Hamid Fallah Heravi, dömdes också till döden tillsammans med honom. Men regimens högsta domstol har avslagit deras dödsstraff och beordrat en ny rättegång i deras fall, enligt dagens rapporter.

Zanjanis fall är en del av prästerskapets president, Hassan Rohanis löfte om att bekämpa korruptionen i landet och utreda flera bedrägeriskandaler i mångmiljardklassen som ökade under hans föregångare Ahmadinejad, skriver internationella medier.

Flera bedömare anser dock att dödsdomen mot Zanjani är ett försök att tysta ner skandalen innan andra högt uppsatta regimtjänstemän, som Khameneis son, dras in i skandalen som har sin början i prästerskapets strävan att kringgå internationella sanktioner.

FFFI rapporterade i november i år att ständiga avslöjanden om korruption har skakat både iranska regimen och Hassan Rohanis regering under den senaste månaden.

De nya fall av korruption som kommer upp nästan dagligen är en direkt konsekvens av den pågående maktkampen mellan prästerskapets olika fraktioner, vilket ser ut att intensifiera inför regimens presidentval nästa år.

Iranska regimens så kallade rättsväsende arresterade Yashar Soltani, chefredaktör för nyhetssidan Memarinew, i september för att han avslöjade en stor skandal där Teherans municipala egendomar värda 2200-miljarder Toman (ca sex miljarder kronor) hade sålts till högt uppsatta tjänstemän inom regimen till reapris.

Den 18 november rapporterade FFFI om att chefen för iranska regimens så kallade rättsväsende, Sadeq Larijani, har fört över stora summor från borgen och skadestånd som betalats till rättsväsendet till sina privata konton. Avslöjandet följs nu upp av en ledamot från regimens parlament, Mahmoud Sadeghi, enligt rapporter men förnekas av finansministern i Rohanis regering, Ali Taiebnia.

Enligt rapporter från Iran i veckan slog agenter från regimens rättsväsende till mot Sadeghis bostad och försökte arrestera honom för att han hade uppmärksammat detta fall i parlamentet. Men agenterna stoppades av folket och Sadeghis anhängare som hade samlat utanför hans bostad efter rapporter om en arresteringsorder mot honom.