Nyheter, Senaste nytt

Iranska miljardären Babak Zanjani döms till döden

Iranska miljardären och affärsmannen Babak Zanjani har dömts till döden för korruption, bedrägeri och ekonomiskt brott, det meddelade en talesman för regimens så kallade rättsväsende vid en pressträff på söndagen.

Zanjani, 42, greps i december 2013 efter anklagelser om att han ska ha undanhållit miljarder i oljeinkomster som kanaliserats genom hans företag, vilket han förnekar.

Han var en av Irans rikaste män och fördes upp på USA:s och EU:s sanktionslista för att ha hjälpt regimen kringgå oljesanktionerna mot Iran.

Zanjani hade medgett att han med hjälp av ett nätverk av företag i Förenade Arabemiraten, Turkiet och Malaysia har sålt miljontals fat iransk olja på uppdrag av den iranska regeringen sedan 2010.

Innan han greps hävdade Zanjani att internationella sanktioner mot Iran hindrade honom från att betala tillbaka 1,2 miljarder dollar (ca 10,25 miljarder kr) som han var skyldig iranska regimen.

Men under de senaste rättegångsförhandlingarna, sade regimens åklagare att han fortfarande var skyldig regeringen över 2,7 miljarder dollar (ca 23 miljarder kr) i oljeintäkter.

Två andra individer dömdes också till döden tillsammans med honom och beordrades att betala tillbaka den förskingrade summan. Domen kan överklagas, enligt iranska regimens och internationella medier.

Zohreh Rezalee, en advokat som representerar Zanjani, sade till brittiska BBC att domen var politiskt motiverad och att han skulle överklaga domen.

”Vi anser att Babak Zanjani i det här fallet är bara en gäldenär”, sade advokaten.

Nyheten om dödsdomen mot Zanjani kommer samtidigt som en last med iransk råolja anlände till ett spanskt raffinaderi i San Roque på söndagen, den första leveransen till en EU-stat sedan sanktionerna mot Iran hävdes.

Lastfartyget Monte Toledo lastade av en miljon fat olja vid raffinaderiet som tillhör det spanska oljebolaget Cepsa på söndagen, enligt brittiska BBC.

Internationella sanktioner mot Iran hävdes i januari i år efter att Internationella atomenergiorganet (IAEA) bekräftade att iranska regimen har genomfört sin del av kärnteknikavtalet som syftar till att stoppa Teheran från att utveckla kärnvapen.

Iranska regimens oljeminister Bijan Zanganeh har sedan dess uppmanat utländska investerare att undvika mellanhänder, som han beskrev som ”korrupta parasiter”.