Ekonomi, Nyheter

Iranska regimen arresterar iransk affärsman straffad av EU och USA

Iranska regimens säkerhetsorgan arresterade en iransk affärsman som finns med på både USA:s och EU:s sanktionslista, rapporterade prästerskapets medier på måndagen.

Babak Zanjani, styrelseordförande för bolag Sorinet Group, greps på måndagseftermiddagen, rapporterade regimens nyhetsbyrå Mehr genom att citera en talesman för prästerskapets rättsväsende Gholam Mohseni-Ejei. En annan av prästerskapets nyhetsbyråer IRNA citerade en icke-namngiven källa som sade att Zanjani hade flyttats till Evin, Teherans ökända fängelse.

Reuters rapporterar att arresteringen kommer samtidigt som experter från iranska regimen och världens sex stormakter träffas i Genève för att diskutera hur och när interimsöverenskommelsen från November i år ska genomföras.

Iranska regimens engelskspråkiga television PressTV rapporterar att Zanjani hade gripits anklagad för korruption. PressTV hänvisar till Högsta Revisionsdomstolens ordförande, Amin-Hossein Rahimi, som sade att Irans statliga oljebolag National Iranian Oil Company (NIOC) hade gett Zanjani i uppdrag att exportera olja till ett värde av tre miljarder dollar.

”Problemet är att de (NIOC) skulle få säkerhet från honom enligt lag och detta har inte skett. Detta är ett brott”, rapporterar PressTV genom att citera Rahimi med att säga.

Zanjani förnekar dock att han har gjort något fel, skriver Reuters.

Amerikanska finansdepartementet beslutade i april i år att införa finansiella straff mot Zanjani och ett nätverk av företag. USA anklagade dem för försök att kringgå sanktionerna mot Iran över landets kärnteknikprogram genom att flytta miljarder dollar på uppdrag av iranska regimens regering.

Zanjani var redan då föremål för straffåtgärder från EU som för ett år sedan beskrev honom som ”en viktig kugge i att underlätta iranska oljeavtal”.

Efter att de amerikanska straffåtgärderna mot honom tillkännagavs i april i år, berättade Zanjani för Reuters att publiciteten hade hjälpt hans affärsverksamhet som har upp till 65 bolag i kosmetika, livsmedels-, olje- och flygbranschen.

Prästerskapets nya president Hassan Rohani bad sin regering i lördags att vara vaksamma i att identifiera affärsmän som hade gjort enorma vinster från de internationella straffåtgärderna.