Ekonomi, Nyheter

USA-sanktioner mot iransk affärsman

USA förde upp en iransk affärsman, en malaysisk bank och ett nätverk av företag på sin sanktionslista anklagade för penningtvätt samt för försök att kringgå internationella sanktioner mot Irans kärnenergiprogram, uppgav USA:s finansdepartement i ett meddelande i torsdags.

Amerikanska finansdepartementet svartlistade Babak Zanjani och First Islamic Investment Bank, FIIB, anklagade för att ge ekonomiskt och annat stöd till Irans nationella oljebolag, Iran Oil.

Zanjani och ett nätverk av företag hade flyttat miljarder dollar på uppdrag av iranska regimens regering vilket även omfattade transaktioner till ett värde av tiotals miljoner dollar till en teknisk enhet som tillhörde Islamiska Revolutionsgardet, enligt amerikanska finansdepartementets uttalandet.

Iran har tillgripit kriminella metoder som penningtvätt för att sälja sin olja och flytta pengar under falska namn och förespeglingar”, sade David S. Cohen, statssekreterare för terrorism och finansiell underrättelse på USA:s finansdepartement.

Åtgärden är Washingtons senast för att tvinga iranska regimen att överge sitt kärnkraftsprogram som väst misstänker syftar till att utveckla kärnvapen. Iranska regimen påstår dock att kärnenergiprogrammet är för civila ändamål.

Zanjani finns redan på EU:s sanktionslista. Lagstiftare i den amerikanska senaten förbereder ytterligare sanktioner mot Iran, rapporterar Reuters på fredag. Detta efter att de senaste förhandlingarna i Almaty om att nå en överenskommelse med iranska regimen misslyckades.