Nyheter

Chefen för Irans rättsväsende har 63 privata konton med 27.5 miljarder kr

Två privata medier avslöjar chefen för iranska regimens så kallade rättsväsende, Sadeq Larijani, har fört över stora summor från borgen och skadestånd som betalats till rättsväsendet till sina privata konton. Avslöjandet följs nu upp av en ledamot från regimens parlament, enligt rapporter men förnekas av finansministern i Rohanis regering, Ali Taiebnia.

Avslöjandet visar att chefen för regimens rättsväsende har 63 personkonton i sitt eget namn som håller närmare 1000 miljarder toman (ca 27.5 miljarder kr) som tillsammans generar 65 miljoner dollar (ca 597 miljoner kr) per månad i vinst i form av sparränta.

Dor, en nyhetskanal som sänder endast online, var först med att rapportera om avslöjandet. Men nyhetskanalen, Amad News, publicerade detta med ytterligare detaljer på sin kanal på sociala medietjänsten, Telegram.

Ali Taiebnia har kommit till Larijanis försvar i statliga medier och förkastat anklagelserna som falska nyheter från medier baserade utomlands. Han beskrev vinsten som sparränta för summor som sattes in på rättsväsendets konto för 20 år sedan utan att förklara hur de nu har hamnat i privata konton i Larijanis namn.

Prästmannen Sadegh Larijani finns med på EU:s sanktionslista sedan flera år tillbaka för sin roll i systematiska och grova människorättskränkningar i Iran.

Detta är ännu ett fall av omfattande korruption i landet som avslöjas och följs upp medan den interna maktkampen mellan regimens olika fraktioner intensifierar inför nästa års ”presidentval”.