Andra nyheter, Nyheter

Irans krav på ny lösesumma för utländska gisslan bekräftar rädsla

Rädslan över att iranska regimen ska ta fler gisslan efter Obama-administrationens stora kontantutbetalningar tidigare i år har bekräftats, skriver flera amerikanska nyhetssidor under veckan.

Ordförande i amerikanska representanthusets utskott för utrikesfrågor, republikanen Ed Royce, framhöll i veckan att ”Iran kräver minst fyra miljoner dollar (35,6 miljoner kr) för att släppa en amerikansk invånare [med permanent uppehållstillstånd i USA].”

”Precis som jag befarade har den iranska regimen nu fler amerikanska gisslan och vill ha mer pengar. Obama-administrationens betalning på 1,7 miljarder dollar (ca 15 miljarder kr) till Iran var inte bara dålig politik utan det sätter ytterligare liv på spel. … Iran bör omedelbart och villkorslöst släppa samtliga amerikanska gisslan”, sade kongressledamoten, Ed Royce, till Washington Examiner tidigare i veckan.

Den libanesiske medborgaren Nizar Zakka med permanent uppehållstillstånd och tidigare bosatt i USA dömdes nyligen till 10 års fängelse i Iran anklagade för spioneri. Han är den fjärde amerikan som på kort tid har dömts till ett långt fängelsestraff efter att har arresterats av regimens säkerhetsorgan anklagade för spioneri och samarbete ”med en fientlig regering”.

De andra tre är iransk-amerikanske studenten, Robin Reza Shahini, som fått 18 år samt iransk-amerikanske affärsmannen, Siamak Namazi, och hans far Baqr Namazi som fått 10 års fängelse vardera av regimens så kallade rättsväsende.

Zakka berättade nyligen för sin advokat att regimtjänstemän hade informerat honom om att han skulle hållas kvar i fängelse tills USA betalade fyra miljoner dollar, enligt rapporter i amerikansk media.

Republikaner, däribland kongressledamoten Royce, har i flera månader sagt att Iran är mer benägen att ta fler gisslan efter att Obama-administrationen betalade 400 miljoner dollar (ca 3,5 miljarder kr) i kontanter till Iran i januari i år samtidigt som Teheranregimen släppte fyra amerikanska gisslan.

Obama-administrationen säger att betalningen och gisslans frisläppande var orelaterade men nyhetssidan Washington Examiner rapporterar att ”[regering]tjänstemän har erkänt att betalningen försenades för att få inflytande i förhandlingarna om gisslans frigivning”.

Republikanska kongressledamoten Ileana Ros-Lehtinen, säger att fångarna som hålls kvar i Iran är ”brickor i ett farligt spel medan Iran fortsätter att utnyttja kärnteknikavtalet som inflytande för att tvinga fram mer och fler eftergifter från USA …”

”Den uppenbara följden av att betala lösesumma till terrorister är att du bara visar att gisslantagning kan ha ekonomiska fördelar. Administrationen och alla ansvariga nationer måste ta ställning och vidta omedelbara åtgärder för att säkra ovillkorlig frigivning av alla gisslan och sätta stopp för Irans upprepade kränkningar av de mänskliga rättigheterna”, tillade hon med hänvisning till flera personer med dubbla medborgarskap från europeiska länder som för närvarande hålls frihetsberövade i iranska regimens fängelser.

Jonathan Schanzer från the Foundation for Defense of Democracies (Stiftelsen för försvar av demokratier) tillägger, ”den viktigare frågan som måste ställas är huruvida iranierna såg den på det sättet [att kontaktbetalningen var en lösesumma]. Och nu står det klart att de gör det.”

”Iran vill ha pengarna eftersom det fick inte ut så många fördelar som det hade förväntat sig till följd av kärntekniköverenskommelsen. Utländska investeringar är långsamma, till exempel”, tillade han.

På tal om Zakkas fall, sade

En tjänsteman från amerikanska utrikesdepartementet kommenterade Zakkas fall för Washington Examiner och sade, ”regeringen är djupt oroad och uppmanar Iran att släppa honom så snart som möjligt”.

”Vad vi kan säga är att vi tar alla lämpliga åtgärder för att arbeta för en frigivning av orättvist fängslade amerikanska medborgare som hålls utomlands. Som sagt tidigare, USA betalar inte lösesumma …”, hen sade utan att ge några specifika detaljer.

Under en intervju med Chuck Todd från det amerikanska tv-bolaget NBC tidtagare i september, sade prästerskapets president Hassan Rohani att USA och Iran ”samtalar för närvarande” om fler amerikanska betalningar till Iran.

Rohani lyfte under intervjun fram möjligheten att hålla ”parallella” samtal om fångarna. ”Vi kanske kan fortfarande föra dessa dialoger samtidigt, på parallella spår, medan vi för liknande samtal i syfte att frigöra de belopp som [USA] ännu är skyldiga oss.”