Nyheter

Fångväxling mellan Iran och USA

Iranska regimen släpper fyra fångar med dubbelt medborgarskap i Iran och USA, inklusive Washington Posts Irankorrespondent Jason Rezaian, i utbyte mot sju iranier som misstänks för brott mot Iransanktioner i USA, det rapporterar regimens och amerikanska medier på lördagen.

Den tidigare amerikanska marinsoldaten Amir Hekmati, pastorn Saeed Abedini och Nosratollah Khosravi är de tre andra fångar som iranska regimen släpper, enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars.

USA för sin del släpper och lägger ner åtalen mot sju iranier som misstänks för brott mot amerikanska sanktionslagar. USA har dessutom gått med på att inte fullfölja krav på utlämning av 14 iranier som enligt regimens tjänstemän anklagas av amerikanska myndigheter för vapensmuggling från USA till Iran.

Fångväxlingen kommer inför en rapport från Internationella atomenergiorganet (IAEA) under helgen som väntas bekräfta att iranska regimen har levt upp till sina åtaganden enligt kärnteknikavtalet. Detta i sin tur kommer att bana väg för USA och EU att häva de kärntekninkrelaterade sanktionerna mot Iran.