Andra nyheter

Obama betalar Iran 400 miljoner dollar i hemlighet

Obama-administrationen betalade hundratals miljoner dollar i hemlighet till iranska regimen ungefär samtidigt som fyra frihetsberövade Iran-amerikaner släpptes från fängelse i Teheran, det rapporterar Wall Street Journal (WSJ) på onsdagen.

Den amerikanska regeringen ordnade så att pallar med euro, schweiziska franc och andra valutasedlar, motsvarande ett värde av 400 miljoner dollar, flögs in till Iran, enligt amerikanska tjänstemän som WSJ pratat med.

Betalningen flögs in med ett omärkt transportplan och skedde i andra valutor eftersom amerikanska sanktioner förbjuder dollartransaktioner till Iran.

Avslöjandet har lett till stor kritik i USA, främst bland kongressledamöter som är emot Obama-administrationens eftergiftspolitik och kärntekniköverenskommelsen med iranska regimen.

De menar att betalningen är i själva verket en lösensumma för att iranska regimen skulle släppa fyra fångar med dubbelt medborgarskap i Iran och USA, däribland Washington Posts Irankorrespondent, Jason Rezaian.

Obama-administrationen förnekar varje samband och framhåller att betalningen är den första delen av en uppgörelse mellan länderna för att lösa en långvarig tvist kring gamla vapenaffärer.

Iran under shahens diktatur betalade för en stor leverans av amerikanska vapen som USA inte levererade sedan prästerskapet usurperade makten i Iran efter 1979 års revolution. Uppgörelsen, värt 1,7 miljarder dollar, löser denna tvist och sätter punkt för långdragna domstolsförhandlingar mellan länder i Haag.

USA:s uttalade policy är att landet aldrig betalar ut lösensummor för sina medborgare som tagits som gisslan av främmande regeringar eller av terroristgrupper. När det gäller Iran så har dock anonyma mellanhänder oftast gått in och betalat stora summor till regimen i Teheran parallellt med att amerikanska fångar släppts.

Oavsett administration förnekar Vita huset att dessa betalningarna ska ha skett på order av den amerikanska regeringen eller presidenten.