Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen dömer 4 journalister till fängelse

Iranska regimens så kallade rättsväsende dömd fyra journalister till fängelse för brott mot landets säkerhet, det rapporterar revolutionsgardets engelskspråkiga nyhetsbyrå, Tasnim, på tisdagen. De fyra arbetade för medier som står nära den reformistiska fraktionen, enligt internationella medier, med hänvisning till den västerländska benämningen för Rohanis fraktion.

Anklagelserna mot de dömda journalisterna varierar men omfattar bland annat ”sprida propaganda mot den Islamiska republiken” samt ”handling mot den nationella säkerheten och kontakta med utländska regeringar”, tillägger Tasnim i sin rapport utan att gå närmare in på anklagelserna.

Mohammad Alizadeh-Tabatabai, advokat för tre av de dömda journalisterna, berättade för Tasnim att hans klienter meddelades om deras fängelsestraff på tisdagen när de kom till domstol. De har nu enligt honom 21 dagar på sig att överklaga domarna.

”Davoud Assadi dömdes till 10 års fängelse, Afarin Chitsaz till fem, Ehsan Mazandarani till sju och Ehsan Safarzayi till fem”, sade Alizadeh-Tabatabai och tillade att journalisterna skulle överklaga.

Mazandarani, chefredaktör för den reformistiska tidningen Farhikhtegan, greps tidigare i mars 2013 med en grupp andra journalister, men släpptes mot borgen tre veckor senare, enligt brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Chitsaz och Safarzaie greps i november 2015 av revolutionsgardet.

Under de senaste månaderna har iranska regimens säkerhetsorgan arresterat dussintals journalister, individer med dubbla medborgarskap samt aktivister som en del av pågående tillslag mot ”västerländsk infiltration”. Detta efter upprepade varningar från den högsta andlige ledare, Khamenei om att västvärldens plan efter förra årets kärnteknikavtal är att infiltrera den Islamiska republiken i syfte att underminera systemet.

Rohani i sin tur har beklagat tillslagen i vaga termer utan att direkt nämna Khamenei. En del utländska experter och västerländska journalister menar att Rohani, som trots allt är regimens president, inte har någon makt att stoppa tillslagen eftersom samtliga säkerhetsorgan, underrättelsetjänst och rättsväsendet kontrolleras av den hårdföra/konservativa fraktionen som står nära högsta andlige ledaren.

FFFI rapporterade i förra veckan att Iran under prästerskapet är bland världens värsta fiender mot fri press och oberoende media. Landet hamnade på 169:e plats av totalt 180 länder när Reportrar utan gränser nyligen publicerade sitt index över pressfriheten i världen för 2016.

Hundratals journalister, bloggare, aktivister och oppositionella ”sitter för närvarande frihetsberövade i Irans fängelser och häkten”, sade FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr. Ahmed Shaheed, i sin senaste rapport till FN:s MR-råd.

FN har också kritiserat Teheranregimen i uttalanden för ”att begränsa rätten till yttrandefrihet, förenings- och mötesfrihet samt för att arrestera och fängsla journalister, människorättsaktivister, fackföreningsmedlemmar och andra som uttrycker sitt missnöje på vaga och godtyckliga anklagelser.”

Människorättsorganisationer och västvärlden har vid upprepade tillfällen genom åren kritiserat iranska regimens facit när det gäller yttrandefrihet.

The Committee to Protect Journalists (Kommittén för att skydda journalister) och andra människorättsorganisationer har uppmanat regimen att omedelbart frige samtliga frihetsberövade journalister.