Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran bland världens värsta fiender mot pressfriheten

Iran under prästerskapet är bland världens värsta fiender mot fri press och oberoende media. Landet hamnar på 169:e plats av totalt 180 länder när Reportrar utan gränser publicerade sitt index över pressfriheten i världen för 2016.

Trots västvärldens försök att förbättra förbindelserna med Iran, är landet fortfarande bland de värsta förtryckarna av pressfrihet och informationsutbyte. Journalister är fortfarande offer för det pågående maktkriget bland prästerskapets olika falanger.

Minst 47 journalister och internetaktivister var enligt uppgifter arresterade i landet från och med januari i år, sade FN:s särskilde rapportör för Iran i sin senaste rapport. Enligt rapporten slog regimens säkerhetsorgan till och stängde över 272 internetkaféer under förra året för påstått hot mot ”samhällets normer och värderingar”.

Bäst i världen när det gäller pressfrihet är Finland, Holland och Norge.