Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN:s MR-experter: Iran måste sluta arrestera journalister

FN:s människorättsutredare uppmanade på onsdagen Iran att sluta trakassera, arrestera och åtala journalister och andra aktivister för att bana väg för fria debatt inför parlamentsvalet i februari nästa år.

I ett gemensamt uttalande uppmanade de den Islamiska republiken att frige alla journalister, inklusive Washington Posts reporter Jason Rezaian, som arresterats ”godtyckligt och olagligt för deras fredliga utövande av sina grundläggande rättigheter”.

Jason Rezaian, som har både amerikanskt och iranskt medborgarskap har suttit frihetsberövad i Teheran i nästan 14 månader. Han har dömts för spionage i en hemlig rättegång som avslutades i augusti men straffet mot honom har dock fortfarande inte avslöjats.

Irans underrättelse- och säkerhetstjänstemän har arresterat flera journalister under denna månad i vad som verkar vara ett ”nytt tillslag mot yttrandefriheten och medierna”, säger Ahmed Shaheed, FN:s särskilde rapportör om Iran.

Fem journalister greps den andra november av civilklädda medlemmar från revolutionsgardets underrättelseenhet och anklagades för att ha deltagit i ett nätverk som infiltrerat och försökt underminera Iran på uppdrag av västerländska regeringar, sade han. Mer än ett dussin andra journalister och aktivister har också kallats till förhör.

“Irans regering bör inte tysta kritiska eller avvikande röster under sken av vaga och ogrundade nationella säkerhetsfrågor”, tillägger Ahmed Shaheed.

Minst 45 journalister sitter frihetsberövade i fängelser i Iran sedan april månad, vilket är en av de högsta nivåerna i världen, sade han.

“Yttrandefriheten är central för att garantera öppna, fria och rättvisa politiska processer”, sade David Kaye, FN:s särskilde rapportör om rätten till åsikts- och yttrandefrihet i samma uttalande.