Mänskliga Rättigheter

FN:s Iranrapportör fördömer avrättning av minderåriga i Iran

FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr. Ahmed Shaheed, fördömde avrättning av minderåriga i Iran och sade att landets tuffa lagar för narkotikabekämpning kan ligga bakom de senaste årens ”dramatiska ökning” av antalet avrättningar, rapporterar Associated Press (AP) på torsdagen från Genève.

Dr. Shaheed offentliggjorde sin senaste rapport om läget för mänskliga rättigheter i Iran på torsdagen vid FN:s europeiska högkvarter i Genève.

Han citerar siffror från människorättsorganisationer i sin 21-sidiga rapport och skriver att närmare 1000 personer har avrättats av regimen under 2015, vilket är den högsta siffran under de senaste två decennierna.

Detta var en ökning från 697 avrättningar under 2013 och 91 under 2005, enligt rapporten, som tillägger att över hälften av de verkställda avrättningar i Iran under förra året var för narkotikarelaterade brott.

”En stor andel av dessa avrättningar är för narkotikabrott och under Irans nuvarande narkotikalagstiftning kan innehav av 30 gram heroin eller kokain leda till dödsstraff. Så det finns ett antal drakoniska lagar”, sade han under en presskonferens i Genève på torsdagen.

Dr. Shaheed tillade att han var särskilt oroad över att iranska regimen fortsätter att verkställa avrättningar för brott som begåtts av barn under 18, vilket är ”strängt och entydigt förbjudet enligt internationell rätt”.

”Antalet avrättade ungdomsbrottslingar mellan 2014 och 2015, enligt uppgifter 16 avrättningar, var högre än vid något tillfälle under de senaste fem åren”, tillade Dr. Shaheed.

Han påpekade även att åtminstone 73 ungdomar hade avrättats i Iran mellan 2005 och 2015, vilket är det högsta antalet i världen under denna period.

Hundratals journalister, bloggare, aktivister och oppositionella ”sitter för närvarande frihetsberövade i Irans fängelser och häkten”, sade han vidare.

”Det finns även grundläggande problem i fråga om rättssäkerheten och anklagades rätt till en rättvis rättegång”, tillade Shaheed.

”Jag fortsätter att få täta och alarmerande rapporter om att fångar hålls i isoleringscell eller isolerad för längre perioder. Det kommer också oroväckande rapporter om användning av tortyr, misshandel, bristande tillgång till advokater samt utnyttjande av bekännelser framtvingade under tortyr som bevis i rättegångar, metoder som tydligt bryter mot Irans egna lagar”, sade han.

Iranska regimen har stoppat Dr. Shaheed från att besöka Iran som en del av sitt uppdrag från FN:s människorättsråd som nu går in på sitt femte år.