Stockholm konferens inför Internationella Kvinnodagen

Saideh Moustofi
Saideh Moustofi

Iranska kvinnosamfundet i Sverige, IKSS, arrangerade en konferens i Stockholm under söndagen inför nästa veckas firande av Internationella kvinnodagen.

Konferensen uppmärksammade kvinnoförtrycket i Iran ur ett historiskt perspektiv genom tal, film och konst. Med sina uppträdanden berättade gästerna om det grymma kvinnoförtrycket i Iran samt hedrade iranska kvinnornas 36 år långa kamp för frihet, demokrati och jämställdhet.

 

Didar Zuta, stöder i sitt tal kampen för ökade rättigheter för kvinnor i Iran.
Didar Zuta, stöder i sitt tal kampen för ökade rättigheter för kvinnor i Iran.

Konferensen erbjöd inte bara en tillbakablick på hur manschauvinistiska samhällen behandlat kvinnorna i allmänhet utan även hur kvinnor i modern tid behandlats av despotiska religiösa regimer och terroristgrupper vilka presenterar sig som Guds verkställande sändebud på jorden.

Konferensens talare betonade att kvinnor är främsta offret för prästerskapets envälde i Iran eftersom regimens medeltida konstitution marginaliserar dem systematiskt och i många fall belönar de styrkor eller män som förtrycker kvinnor.

En rad syraattacker riktade mot kvinnor i Iran under förra året framhölls som exempel på regimens förtryck av kvinnor. Ligister och grupper med statligt stöd attackerade dussintals kvinnor med syra i flera iranska städer förra året enbart för att de ansågs bryta mot prästerskapets ”strikta klädkod”.

Afsaneh Oskouei
Afsaneh Oskouei

Under söndagens konferens visades bildvisning av iranska konstnären Afsaneh Oskoui som med sin konst berättar om hur över 75 miljoner invånare i Iran, i synnerhet kvinnor och barn, upplever prästerskapets envälde och dess repression.

Iranska regimens parlament antog ett nytt lagförslag i november förra året som officiellt ger medlemmarna i den paramilitära styrkan, Basij-styrkan, ansvaret att verkställa prästerskapets strikta klädkod.

Deltagarna i söndagens konferens visade sitt stöd för de modiga kvinnorna i Iran samt kvinnorna i iranska motståndsrörelsen i Camp Liberty som kämpar för ökade rättigheter, frihet och demokrati trotsar regimens förtryck och hot.

Shadi Ghaderi
Shadi Ghaderi
Farimah Simfors
Farimah Simfors