Nyheter

Syraattacker mot kvinnor sprider oro i Iran

syrattakEn rad syraattacker mot kvinnor i Irans historiska stad Esfahan under den senaste månaden har väckt farhågor bland kvinnorna i staden.

Enligt iranska regimens medier att minst fyra kvinnor i Esfahan, 450 kilometer söder om Teheran, har blivit attackerade genom att få syra kastat i sitt ansikte av främmande män på motorcyklar under de senaste veckorna.

Polisen vill inte kommentera fallen men uppgifter gör gällande att upp till 13 syraattacker mot kvinnliga bilförare som varit ”dåligt beslöjade” har rapporterats.

Dåden har spridit oro bland iranska kvinnor.

”Jag har alla bilfönster uppe och ska försöka att gå ut mindre dessa dagar”, säger en kvinna som vill vara anonym till regimens nyhetsbyrå ISNA.

”Ljudet av motorcyklar gör mig orolig och efter att motorcykeln passerat mig får jag bilder av de syraattackerade offren.”

Enligt iranska regimens medeltida lagar bör kvinnorna svepa sig i tygmassa för att dölja kroppen från manliga sexuell lust, Hijab.

De senaste åren har dock allt fler kvinnor trotsat den strikta klädkoden vilket fått prästerskapets ledare att mana regimens säkerhetsorgan till att vidta resoluta åtgärder för att konfrontera denna trend och att återupphålla ”landets lagar”.

Syraattackerna kommer en månad efter att iranska regimens medier tillkännagav att en ny paramilitär styrka har fått i uppdrag att patrullera Irans gator, speciellt i huvudstaden Teheran, ”för att främja dygd och förhindra syndande”, som FFFI rapporterade den 12 september.

Befälhavare för den nya paramilitära styrkan ”Ansar-e-Hizbollah” tillkännagav då att hans styrkor ska genomföra ”omfattande patrullering, särskilt i Teheran för att främja dygd och förhindra synder”.

Uppdraget för hans ligister blir att trakassera vanliga människor på gator runtom i Iran, särskilt kvinnorna, under förevändning av ”dåligt beslöjande”, rapporterade FFFI i samband med nyheten om bildandet av detta nya säkerhetsorgan.