Nyheter

Tusentals i demonstration mot syraattack i Iran

Iran protests10 tusentals demonstrerade på onsdagen i staden Esfahan, i centrala Iran, samt i huvudstaden Teheran mot den senaste vågen av syraattacker mot vad iranska regimen kallar för ”dåligt beslöjade” kvinnor. Bild galleri / video

Under de senaste veckorna har en rad syraattacker mot kvinnor i Esfahan skadat minst 17 kvinnor och krävt ett liv.

Deltagarna ropade slagord mot iranska regimens säkerhetsstyrkor och i synnisfahan2erhet moralpolisen som folket jämförde med extremistgruppen ”Islamiska staten”.

Nya uppgifter till FFFI säger att det har även förekommit demonstrationer i huvudstaden Teheran och i vissa av landets universitet i solidaritet med de tusentals som protesterar i Esfahan mot senaste tidens syraattacker mot kvinnor i staden.

En stor folkmassa samlades under onsdagen framför regimens parlament , enligt uppgifter till FFFI.

esfahanFolkets slagord har snabbt övergått till missnöjesyttringar mot prästerskapets religiösa envälde, dess repressiva medborgargarde och hänsynslösa moralpolis som befolkningen anklagar för att ligga bakom de senaste vågen av syraattacker mot kvinnor.

Demonstranterna fördömer iranska regimens restriktiva klädkod som tvingas på kvinnor i Iran genom att skandera ”hejab (slöja) kan inte tvingas på kvinnor”.

Över 20 kvinnor har fallit offer för senaste dagarnas syraattacker i staden Esfahan som tidigare varit en av Irans viktigaste turiststäder, enligt uppgifter till FFFI. Anhöriga till flera av offren har blivit varnade för att publicera bilder på offren eller ge intervjuer till nyhetsbyråer. Ett av offren har dock trotsat hoten och säger att ”angriparna tillhör regimens medborgargarde Ansar-e Hezbollah.”

Revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars uppskattade antalet deltagare till omkring 2000. Fars rapporterade att polisen ingrep efter några timmar och skingrade folkmassan.

Demonstranterna utanför parlamentet i Teheran manade till regimens ledamöter att stoppa ett lagförslag som ger större frihet till moralpolis och civilklädda miliser i deras tillslag mot kvinnor som anses vara ”dåligt beslöjade”.

Nasrin Sotoudeh, en ledande iransk människorättsaktivist, berättade för brittiska tidningen Guardian på telefon från Teheran att hon deltog i protesten i huvudstaden.

”Hur kan du leva i samhället och förbli likgiltig mot sådana fruktansvärda attacker”, sade hon. ”Vi är emot parlamentets lagförslag. Om lagförslaget genomförs kommer de som utövar våld mot kvinnor att verkligen känna att de har ett skydd”.

Sotoudeh sade att kravallpolisen störde protesten i Teheran där omkring 300 iranier deltog. Iranska regimens repressiva säkerhetsorgan beslagtog ett antal kameror som tillhörde fotografer och aktivister. ”Myndigheterna är oroliga för kvinnors hijab (slöja), men vad är viktigare än människors trygghet?”, sade hon frågande till Guardian.