Mänskliga Rättigheter

Syraattacker mot kvinnor, regimens nya ursäkt för att trakassera journalister i Iran

Iranska regimens myndigheter generad av en folkstorm mot en våg av syraattacker mot kvinnor i centrala staden Esfahan sedan början av oktober har hotat nyhetsmedier och arresterat journalister och nätanvändare, skriver Reportar utan Gränser (RWB) på sin hemsida under onsdagen.

Efter att minst sju kvinnor hade fallit offer för syraattackerna samlades många demonstranter utanför Esfahans domstolsbyggnad och parlamentsbyggnaden i Teheran den 22 oktober för att kräva ett ”slut på våldet mot kvinnor”, rapporterar RWB.

Flera regeringstjänstemän och medier som stöder revolutionsgardet, såsom Tasnim och Fars, har anklagat vissa medier för ”överdriven” rapportering av attackerna samt för att ”ifrågasatt vilken roll organisationer med ansvar att övervaka kvinnors efterlevnad av landets klädnormer [Islamic Hijab] spelade [i dessa attacker]”, skriver RWB.

De flesta av offren för syraattackerna sägs ha varit kvinnor som i regimens ögon inte var ”beslöjade på ett korrekt sätt”.

Islamiska republikens chefsåklagare Ebrahim Raissi sade den 27 oktober att ”vi inte kan blunda för presskårens brott att störa den allmänna opinionen”. Ali Younessi, en rådgivare till prästerskapets president Hassan Rohani tillade att, ”en iranier kan inte ha begått en sådan våldshandling” men ”om den ansvariga personen visar sig vara iranskt medborgare, måste han vara påverkad av kontrarevolutionära grupper baserade utomlands”.

Ledaren för Teherans fredagsbön Ahmad Khatami, en nära allierad till högsta andlige ledaren Ali Khamenei, sade den 26 oktober att ”medier som anklagar människor med ansvar att övervaka efterlevnaden av korrekt socialt beteende och som skyller dem för syraattackerna, måste åtalas”.

Mohammad Javad Larijani, iranska regimens representant vid FN:s råd för mänskliga rättigheter, hänvisade i en intervju med prästerskapets statliga television till ”möjligheten att en främmande stats stöder syraattackerna.”

Teherans åklagare Abbas Jafari Dowlatabadi meddelade den 25 oktober att ”redaktörer för flera tidningar har kallats upp för eventuellt åtal sedan vissa mediarapporter störde den allmänna opinionen”, skriver RWB vidare.

Civilklädda poliser arresterade Arya Jafari, en fotograf som arbetar för nyhetsbyrån ISNA i Esfahan den 25 oktober efter ett tillslag mot hans bostad. Den 27 oktober kallade iranska regimens myndigehter upp fyra andra Esfahanbaserade ISNA-journalister och höll dem frihetsberövade. Två av dem släpptes provisoriskt några timmar senare medan chefredaktören och redakören för sociala frågor släpptes preliminärt 48 timmar senare. Det har inte funnits någon officiell förklaring till deras arrestering eller exakt vem som var ansvarig.

Den 20 oktober, fyra dagar efter det att media började uppmärksamma och rapportera om syraattackerna, tillkännagav revolutionsgardet i Esfahan på sin hemsida att man har ”sprängt ett illvilligt organiserat nätverk som utfört omoraliska aktiviteter på sociala nätverk” och ”gripit sex personer med kopplingar till utlandet”. Statliga radio och television sände deras ”bekännelser” under samma kväll som individerna blev arresterade, tillägger RWB.

Enligt uppgifter till Reportrar utan Gränser har flera journalister i Teheran och Esfahan blivit hotade, en del av dem via telefon, och har ”förbjudits att följa eller skriva om denna fråga”.

”I upptakten till Irans granskning av FN:s MR-rådets allmänna ländergranskningar (Universal Periodic Review) den 31 oktober vill vi uppmärksamma rådet på den oroväckande situationen för journalister i Iran”, sade Reza Moini, chef för Reportrar utan Gränsers sektion för Iran och Afghanistan.

”Irans handlande under de senaste fyra åren när det gäller informationsfrihet har varit katastrofalt. Regimens systematiska angrepp mot media och mot både professionella och icke-professionella journalister visar att den helt har ignorerat sina åtaganden”, tillägger Moini.

Rankad på en 173:e plats utav 180 länder i Reportrar utan Gränsers pressfrihetsindex för 2014, är Iran ett av världens fem största fängelser för nyhetsleverantörer, med totalt 48 journalister och nätanvändare som sitter frihetsberövade i landets fängelser.