Nukleärt, Nyheter

Rohani till New York för att tala inför FN:s generalförsamling

Prästerskapets nya president, Hassan Rohani, kommer att närvara vid årets öppnande av FN:s generalförsamling i New York senare denna månad och planerar att hålla tre anföranden, avslöjade iranska regimens utrikesminister på onsdagen.

Rohanis utrikesminister, Mohammad Javad Zarif som är utbildad i USA och var regimens tidigare ambassadör till FN, tillkännagav presidentens planer efter ett kabinettsmöte i Teheran, rapporterade iranska regimens nyhetsbyråer på onsdagen.

Fars, revolutionsgardets nyhetsbyrå, citerade Zarif med att säga ”besöket blir av säkerligen och han kommer att resa till New York. Zarif tillade, ”presidenten ska hålla ett tal inför generalförsamlingen, följt av ett tal till ett toppmöte om kärnvapennedrustnings samt ett till utrikesministrar från den alliansfria rörelsen, det största blocket av FN:s medlemsstater där iranska regimen innehar det roterande ordförandeskapet.”

Enligt en preliminär dagordning för medlemsstaternas anförande inför FN:s generalförsamlingen, står Iran som nummer 22 på listan, mellan Liberia och Gabon, planerad till eftermiddagen den 24 september. Brasilien är först ut följt av USA.

Rohanis besök i New York är hans första framträdande på världsarenan som president och många hoppas att hans retorik ska skilja sig från sin föregångare, Mahmoud Ahmadinejad, som använde sin årliga anförande vid FN:s generalförsamling för att hetsa mot USA, gå till verbal attack mot Israel och ifrågasätta Förintelsen. Ahmadinejads bombastiska tal provocerade alltid diplomater från USA och dess allierade som protesterade genom att lämna generalförsamlingens sal, så mycket så att händelsen blev en årlig ritual.

Därtill nådde iranska regimens förbindelser med USA ett nytt bottenrekord under prästerskapets tidigare president Ahmadinejad, till stor del på grund av iranska regimens upptrappning av sitt urananrikningsprogram i strid med FN:s säkerhetsråds resolutioner.

Iranska regimen insisterar att landets kärnenergiprogram är fredligt och lagligt samt förkastar västerländska och israeliska anklagelser om att den eftersträvar kärnvapenkapacitet. Iranska regimen fördömer därför USA:s och EU:s sanktioner mot landet över dess kärnteknikprogram vilka har orsakat omfattande ekonomiska problem för prästerskapet och dess tillgång till utländsk valuta. Amerikanska sanktioner kommer av allt att döma skärpas ytterligare under de kommande veckorna.

Rohanis utrikesminister Javad Zarif betonade nyligen att västerländska sanktioner kommer att misslyckas med att tvinga den Islamiska republiken ändra sina utrikespolitiska principer. Regimens nya regering led av prästerskapets president Hassan Rohani kommer inte att ge upp Irans nukleära rättigheter i förhandlingar med världens stormakter, sade han i en intervju den 22 augusti som sändes i den statliga televisionen.

Förhandlingar mellan iranska regimen och världsmakterna för att hitta en lösning på landets kärnteknikprogram nådde ett dödläge sedan lång tillbaka innan sommarens presidentval i Iran. Diplomater i väst tror att Rohanis valseger ger ett ögonblick för intensifierad diplomati och ser detta som en möjlighet att bryta dödläget.

FN:s biträdande generalsekreterare för politiska frågor och tidigare tjänsteman vid amerikanska utrikesdepartementet under Obamas första mandatperiod, Jeffrey Feltman, besökte Iran i förra veckan och träffade regimens nya utrikesminister Javad Zarif. FN:s sändebud kom till Teheran samtidigt som sultanen av Oman, som varit en viktig medlare mellan Iran och USA, träffade regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei i Iran. Vad som diskuterades vid dessa möten har dock inte offentliggjorts.