Nyheter

Tidigare USA-diplomat i Iran för att diskutera Syrien

felttman
Jeffrey Feltman träffar iranska regimens utrikesminister för att diskutera Syrien och Egypten,

En tidigare amerikansk diplomat vid USA:s utrikesdepartement Jeffrey Feltman anlände i Iran för samtal om Syrien och Egypten, hans andra besök i Teheran under ett år i egenskap av högt uppsatt FN:s sändebud. rapporterar Associated Press (AP) på måndagen från Irans huvudstad, Teheran.

Jeffrey Feltman, USA:s biträdande statssekreterare för Främre Orienten tills maj förra året, arbetar idag som FN:s biträdande generalsekreterare för politiska frågor. Iranska regimens statliga television visade när Feltman träffade regimens nya utrikesminister Mohammad Javad Zarif och rapporterade att de två har diskuterat regionala frågor, bland annat Syrien.

Feltman besökte Iran i september förra året i sällskap med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon under ett toppmöte för den alliansfri rörelsen i Teheran. Han är den högst rankade amerikanska diplomaten att besöka Iran sedan Islamiska revolutionen i 1979 då en folklig revolution störtade Shahens diktatur, en revolution för ökad demokrati och frihet som prästerskapet usurperade och inrättade istället ett religiöst skräckvälde under namnet Islamiska republiken av Iran.

Feltman besöker Iran samtidigt som Omans sultan, Qaboos, landade i landet igår för ett tre dagars besök. Qaboos har redan hunnit träffat regimens nya president och högsta andlige ledaren.

Iranska regimens medier spekulerade under gårdagen huruvida sultanens resa kan vara ett försök att medla mellan Teheran och Washington. Oman som har vänskapliga band med både USA och Iran, viket är ovanligt på den internationella arenan, har tidigare varit en viktig medlare mellan de två länderna som inte haft officiella diplomatiska förbindelser sedan 1980 och som befinner sig i en utdragen tvist över Irans omstridda kärnteknikprogram.

En iransk befälhavare varnade USA på söndagen för ett eventuellt militärt ingripande mot Syrien, i respons till den förmodade attacken med kemiska vapen i Damaskus förorter i förra veckan.

Massoud Jazayeri, biträdande stabschef för Irans väpnade styrkor varnade att ett militärt ingripande är att ”överträda [Irans] röda linje över Syrien vilket kommer att få allvarliga konsekvenser för Vita huset.”

Iranska regimens varning kom samma dag som USA:s försvarsminister Chuck Hagel sade att president Obama hade bett Pentagon att förbereda sig för alla eventualiteter. ”Vi har gjort det och vi står redo att genomföra alternativen – om han väljer att gå vidare med något av dem”, sade försvarsministern Chuck Hagel under en presskonferens i Malaysia igår, enligt Reuters.