Ekonomi, Nyheter

Iranska regimens utrikesminister: sanktioner ändrar inte Irans politik

zarif1
Iranska regimens utrikesminister säger att sanktioner ändrar inte Irans politik

Iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif underströk att västerländska sanktioner kommer att misslyckas med att tvinga den Islamiska republiken att ändra sina utrikespolitiska principer.

Regimens nya regering led av prästerskapets president Hassan Rohani kommer inte att ge upp Irans nukleära rättigheter i förhandlingar med världens stormakter, sade han i en intervju på torsdagen som sändes i den statliga tv kanalen.

Han betonade att ”Irans utrikespolitiska principer är oföränderliga och bestäms av landets konstitution och riktlinjer från grundaren av den Islamiska republiken Ayatollah Ruhollah Khomeini samt nuvarande högsta andlige ledaren för Ali Khamenei”.

”Dessa principer är och kommer att vara grunden för den Islamiska republikens internationella relationer och de kommer inte att förändras,” sade han.

Västerländska sanktioner riktade mot Irans olje- och banksektorn har slagit hårt mot landets ekonomi.

Zarif är tillsatt att leda iranska regimens kärntekniska samtal med FN:s säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar plus Tyskland.

Men han påpekade under intervjun att inget slutgiltigt beslut har fattats om vem som ska leda samtalen.

Zarif kritiserade USA för vad han kallade ”Washingtons motsägelsefulla politik” och sade att ”sionistiska lobbygrupper i USA” driver den amrikanska regeringen till att införa nya sanktioner mot Iran precis när Irans nya administration var på väg att ta över.

I den senaste åtgärden mot Iran, godkände amerikanska representanthuset ett nytt lagförslag den 31 juli om att införa tuffare straffåtgärder mot Irans oljeexport och andra ekonomiska sektorer.

Lagförslaget verkar ha stöd hos en majoritet av USA:s senatorer men måste godkännas av senaten och undertecknas av president Barack Obama innan det blir lag.