Nyheter

Iranska regimen välkomnar terrormisstänkt par efter utvisning från Sverige

Sverige har utvisat det terrormisstänkta paret från Iran i förra veckan. Förundersökningen mot dem för terrorbrott genom mord är nu nedlagd. Det rapporterar TT på torsdagen med hänvisning till åklagarmyndigheten.

Säkerhetspolisen arresterade paret i Stockholm i april för stämpling till terrorbrott. Paret satt häktade fram till december förra året när häktningen hävdes. Men paret var fick då sitta i förvar i väntan på utvisning efter att säkerhetspolisen bedömt att de utgör ett hot mot Sverige.

”De här djupt oroande människorna är nu utvisade till Iran”, bekräftar Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål för TT och tillägger. ”Det gick ovanligt snabbt och smidigt. De tog emot dem med öppna armar. Man kan ju spekulera i varför, men så blev det.”

FFFI har varnat om iranska regimens terrorhot i Sverige

”Det ideala hade varit att åtala och lagföra iranska terrorister men att de nu är avlägsnade från Sverige är ett steg i rätt riktning. Vi hoppas nu att våra politiker och regeringen vaknar till och slutar underskatta iranska regimens förmåga att begå terrorbrott i Sverige, framförallt mot oppositionella och aktivister”, säger FFFI:s EU-representant, Massud Kiani och tillägger.

”I detta avseende utgör regimens ambassad och diplomater i Stockholm en avgörande roll. Svensk- och exiliranier anser att regimens ambassad bör stängas och diplomaterna utvisas för att avvärja regimens terrorhot i Sverige.”

FFFI har tidigare skrivit om det terrormisstänkta paret och varnat för iranska regimens hotbild mot Sverige och svensk- och exiliranier. FFFI rapporterade tidigare att det terrormisstänkta paret kom egentligen från Iran och inte Afghanistan som de angav vid arrestering.

Säpo har också varnat för detta hot framför allt mot enskilda personer och inom cyberspionage riktade mot företag.

Främmande makter som Iran, Kina och Ryssland utnyttjar svenska brister, sade säkerhetspolisen i januari i år. ”Dessa länder utgör det största hotet vilket kräver en samlad nationell ansträngning. Detta säkerhetshot bör prioriteras högre på politisk nivå både hos myndigheter och näringsliv.”