Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen pressar Sverige till att släppa åtalad bödel

Iranska regimens utrikesminister kräver att Sverige friger regimens bödel, Hamid Noury. Kravet kom under ett möte med utrikesministern Ann Linde (S) vid sidan om den årliga säkerhetskonferensen i München på lördagen.

Hossein Amir-Abdollahian, som även tillhör revolutionsgardets terrorstyrka Quds-styrkan, kritiserade åtalet som helt oacceptabelt. Han framhöll under mötet att rättegången riskerar skada Sveriges relationer med Teheran och hävdade att det i själva verket var en konspiration iscensatt av den prodemokratiska opposition, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

”Det är oacceptabelt att bilaterala relationer mellan våra länder är ett mål för PMOI/MEK konspiration”, sade Amir-Abdollahian.

Iranska regimen har tidigare genom sin ambassadör i Stockholm anklagat Sverige för brott mot internationella konventioner och tortyr.

Amir-Abdollahians kommentarer är ett officiellt erkännande från regimen i Iran att oppositionen är drivkraften bakom den nu globala kampanjen för rättvisa. De visar också att regimen villkorar relationer med EU och Sverige med straffrihet och fri passage för Teherans bödlar och terrorister.

FFFI: Sverige bör stödja en internationell utredning

”Tyvärr visar utrikesministern Ann Linde återigen dåligt omdöme. Hon ger regimen i Iran ett diplomatiskt erkännande som den inte förtjänar. Amir-Abdollahian representerar inte iranska folket. Han är representant för en regim vars president är ansvarig för massaker på tusentals politiska fångar och fredliga demonstranter som juridiska experter beskriver som brott mot mänskligheten”, sade FFFI:s EU-representant, Massud Kiani och tillade.

”Ann Linde borde ha fördömt Amir-Abdollahians hot och påpekat att Sverige har ett oberoende rättsväsende men även ansvar och skyldighet att agera mot brott mot mänskligheten.”

”FFFI och svensk-iranier kräver att Sverige officiellt ställer sig bakom en internationell utredning. Sverige borde kräva att FN genast utreder 1988 års massaker i Iran med avsikt att lagföra de ansvariga i en internationell domstol. Detta är det budskap som Ann Linde borde ha framfört till prästerskapets representant i mötet i München inte fortsatta meningslösa samtal där regimen kräver straffrihet.”

Noury står åtalad i Sverige för folkrättsbrott

Hamid Noury, iransk medborgare och f.d. assisterande åklagare vid Gohardasht-fängelset i Iran, står idag åtalad vid Stockholms tingsrätt för folkrättsbrott. Han är misstänkt för delaktighet i massaker på 30,000 politiska fångar i regimens fängelser 1988. En majoritet av offren var PMOI/MEK-medlemmar och sympatisörer.

Noury arresterades i mitten av november 2019 på Arlanda flygplats. Rättegången startade i augusti förra året och kommer att pågå i flera månader fram till maj 2022. Fallet är ett av de största internationella brottmålen hittills i Sverige.

”Folkrättsbrott har bedömts vara så allvarligt att oavsett var de begås eller av vem så ska nationella domstolar kunna pröva sådana misstankar”, sade kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson i samband med att åklagarmyndigheten väckte åtal mot Noury.

”På grund av att Sverige har universell jurisdiktion för folkrättsbrott, har vi både en möjlighet men också en viss skyldighet, att lagföra dessa brott”, tillade hon.

Iranska regimen kräver att Belgien släpper dömd terroristdiplomat

Iranska regimens utrikesminister träffade även sin belgiske motpart i München samma dag. Precis som under mötet med Ann Linde krävde han att Belgien omedelbart friger regimens dömda terroristdiplomat, Assadolah Assadi.

”Amir-Abdollahians samtal med sin belgiske motpart fokuserade kring Assadis fall. Han förklarade under mötet vårt lands ståndpunkter och åsikter i denna fråga för sin belgiske motpart”. Det skriver regimens UD på sin hemsida.

En domstol i belgiska Antwerpen dömde Assadi till 20 års fängelse för terrorism i februari 2021.

De döms till fängelse för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat i Paris den 30 juni 2018. Målet för attentatet var iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi och den prodemokratiska oppositionens årliga sammankomst i Paris, organiserad av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI).

Diplomaten agerade efter order från regimens högsta ledning

Assadi var stationerad i Österrike sedan augusti 2014 som konsulär på den iranska ambassaden i Wien. Men han vai själva verket stationschef för regimens underrättelseministerium (MOIS) i Europa, enligt rapporter och uppgifter som framkom under rättegången.

Det är otänkbart att regimens terrordömda diplomat agerade självmant och på eget initiativ. Terrorattentatet skedde utan tvekan med regimens vetskap och högste ledarens godkännande.