Nyheter

Iran anklagar Sverige för tortyr

Iranska regimens ambassadör i Sverige anklagar Sverige för brott mot internationella konventioner och för psykisk och fysisk tortyr.

Hamid Masoumi meddelade på sitt Twitter-konto att han ”lyckats träffa en iransk medborgare i fängelse efter 20 dagars jakt”.

Han namngav inte fången, men det verkar som att han menade Hamid Nouri,, en fånge anklagad för krigsförbrytelser och mord på iranska politiska fångar sommaren 1988.

Den iranska ambassadören skriver i sitt meddelande att det fanns ”bevis på våld” och att flera internationella konventioner, såsom konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller straff, hade ”kränkts” i samband med Nouri.

”Klagomålet lämnades till rättsväsendet av advokater, och i en anteckning till UD och justitieministeriet efterlyste jag en oberoende undersökning av kränkningen av fångars rättigheter, hinder för läkarundersökningar , vanhelgning och fysisk och psykisk tortyr av iranska medborgare. ”Jag kommer att driva frågan tills en övertygande slutsats nås”, skriver Hamid Masoumi

Hamid Nouri är åtalad vid Stockholms tingsrätt .Han är misstänkt för att ha varit med och dödat politiska fångar i Iran 1988. Nouris rättegång inleddes den 10 augusti och förväntas pågå till april 2022. Han är den första personen som ställs inför rätta under 1988 års massavrättningar.

Historisk rättegång läs mer…