Historisk rättegång i Stockholm, Mänskliga Rättigheter, Massaker

Dag 1: Åtalade Hamid Noury frågas ut om massavrättningar i Iran

Åtalade Hamid Noury vittnar och frågas ut om sin misstänkta inblandning i massavrättningar i Iran 1988.

Radio Chakavaks direktsändning av tisdagens förhandlingar i Stockholms tingsrätt.

Rättegången mot Hamid Noury, en iransk medborgare misstänkt för delaktighet i massavrättningar 1988 i Iran, återupptogs i Stockholm idag med den misstänktes vittnesmål.

En majoritet av offren för massakern var från Irans främsta opposition, Folkets mojahedin (PMOI/MEK). Rättegången flyttade från Stockholm till Durres, Albanien, under två veckor eftersom flera målsäganden från PMOI/MEK bor där, vilket FFFI rapporterade om tidigare i november.

Han kommer att höras under förhandlingarna den här veckan om sin misstänkta delaktighet i massakern på politiska fångar i Gohardasht-fängelset i Iran för 33 år sedan.

Veckans förhandlingar börjar på tisdagen och fortsätter på torsdagen och fredagen.

Noury kallar anklagelserna för en komplott mot iranska regimen

Noury förnekade brott under sitt första vittnesmål. Han hävdade vidare att massakern inte har skett och allt är en komplott mot iranska regimen. Han försvarade även iranska regimen och förolämpade den iranska oppositionen, PMOI/MEK genom att kalla de för ”monafeghin”. Namnet betyder hycklare eller förrädare och användes av regimen för att referera till den prodemokratiska oppositionsgruppen.

Han blev dock varnade av rätten efter protest från målsägarbiträdet Kenneth Lewis. ”Jag ber er inte förolämpa den politiska motståndaren i det här målet. . . Organisationen har ett namn, använd det, säger rättens ordförande Thomas Zander”, rapporterar TT.

Noury sade också att han aldrig varit i Gohardasht-fängelset vid tiden då han var pappaledig. Han hävdade också att han aldrig var en högt uppsatt tjänsteman och att hans enda uppgift i Evin-fängelset var att bestämma vilka fångar som skulle få permission.

Demonstrationen utanför tingsrätten

Hundratals samlades utanför Stockholms tingsrätt på tisdagen för en demonstration. Demonstranterna hedrade offren och krävde att de ansvariga för 1988 års massaker ska ställas inför rätta däribland regimens nuvarande president Erahim Riaisi.

Amnesty har beskrivit massakern som ett pågående brott mot mänskligheten som FN bör utreda. MR-organisationen identifierade även flera av de ansvariga för denna massaker, däribland regimens nuvarande chef för regimens så kallade rättsväsende Ebrahim Raisi och nuvarande justitieminister Alireza Avaei.

Under rättegången i Stockholm har målsäganden vittnat om Raisis inblandning.

15 tidigare politiska fångar som överlevde 1988 års massaker i Iran vittnade mot Raisi under en internationell konferens i Stockholm i september i år. De berättade om hur regimens nuvarande president, som medlem i dödskommissionen, var delaktig i tortyr av politiska fångar och skickade tusentals andra till avrättning.