Engagemang, Mänskliga Rättigheter, Massaker, Nyheter

Konferens i Stockholm: Överlevare vittnar om Raisis MR-brott

15 tidigare politiska fångar som överlevde 1988 års massaker i Iran vittnade mot Raisi under en internationell konferens i Stockholm på tisdagen.

De berättade om hur regimens nuvarande president, som medlem i dödskommissionen, var delaktig i tortyr av politiska fångar och skickade tusentals andra till avrättning.

  • Minst 20 tidigare politiska fångar som överlevde 1988 års massaker i Iran vittnade mot Raisi under en internationell konferens i Stockholm på tisdagen.
  • Konferens i Stockholm, 21 september 2021: Överlevare vittnar om Raisis MR-brott
  • En grupp tidigare politiska fångar som överlevde 1988 års massaker i Iran vittnade mot Raisi under en internationell konferens i Stockholm på tisdagen.
  • En grupp tidigare politiska fångar som överlevde 1988 års massaker i Iran vittnar mot regimens president Raisi och hans inblandning i detta folkmord under en internationell konferens i Stockholm på tisdagen.
  • Utställning om 1988 års massaker på 30 000 politiska fångar i Iran belyser Raisis och Khameneis inblandning i detta folkmord under en internationell konferens i Stockholm, den 21 september.
  • Utställning om 1988 års massaker på 30 000 politiska fångar i Iran belyser Raisis och Khameneis inblandning i detta folkmord under en internationell konferens i Stockholm, den 21 september.
  • Ingemar Kihlström (KD) talade också inför konferensen och stödde kravet på att FN ska tillsätta en utredning.

Det är första gången som så många vittnen från flera europeiska länder samlas för att vittna mot Raisi.

Konferensen hölls samma dag som Raisi talade inför FN:s generalförsamling i New York via videolänk.

Vittnena betonade att 1988 års massaker är ett folkmord som FN måste utreda. De uppmanade Sverige att leda de internationella insatserna i detta avseende under den pågående generaldebatten i FN:s generalförsamling.

Oppositionsledaren: Den folkliga rörelsen för rättvisa överkommer internationell tystnad

Konferensens huvudtalare var oppositionsledaren och Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president, Maryam Rajavi.

”Den folkliga rörelsen som kämpar för rättvisa har överkommit tystnaden och självbelåtenheten hos regimens medbrottslingar”, sade Maryam Rajavi, som talade till konferensen via videolänk.

”Jag saluterar de 30 000 hjältarna som gick mot galgbacken mot friheten. Dom gjorde ett medvetet val med närvaro och stor övertygelse”, sade Rajavi till deltagarna, rapporterar journalisten.se

Hon tillade, er konferens idag ”är en del av mänsklighetens samvete mot den monster som överlever genom tyranni och massaker. Ebrahim Raisi måste åtalas för avrättningar och tortyr av fångar. Ändå kommer han att få tala inför FN:s generalförsamling. Det internationella samfundet bör inte acceptera en sådan skam.”

Anhöriga överlämnar ett uttalande till UD med krav på FN-utredning

Tidigare under dagen överlämnade en grupp anhöriga till offren för 1988 års massaker ett uttalande till utrikesminister Ann Linde (S).

Vårt uttalande ”uppmanar Sverige att vidta omedelbara åtgärder för att ställa Raisi och de andra ansvariga till svars”, sade Mohammad Darafarin som överlämnade uttalandet till UD på gruppens vägnar och tillade.

”Vi förväntar oss att Sverige ska ta upp denna fråga i FN:s generalförsamling som börjar i New York den här veckan. [Regeringen bör] kräva att FN tillsätter en oberoende, internationell utredning om 1988 års massaker med mål att åtala och lagföra Raisi och de andra ansvariga.”

Riksdagsledamöter stöder kravet på en FN-utredning

Magnus Oscarsson (KD) sade, ”vi i Sverige måste ta ställning till grymheterna av iranska regimen genom åren och vi måste gå mot att ändra styret i Iran.”

”Det gör mig illa att Raisi ska prata i FN utan han måste stå inför en internationell domstol. Hamid Nourys rättegång i Sverige är förhoppningsvis en början”, tillade Oscarsson i sitt anförande.

Ingemar Kihlström (KD) talade också inför konferensen och stödde kravet på att FN ska tillsätta en utredning.