Historisk rättegång i Stockholm, Nyheter

Svensk rättegång mot iransk man för krigsbrott fortsätter i Albanien

Den historiska rättegången mot en 60-årig iransk medborgare misstänkt för inblandning i avrättningarna av 30 000 politiska fångar i Iran 1988 kommer att fortsätta i Albanien under kommande två veckor.

Tionde augusti började den historiska rättegången mot en iransk medborgare för folkrättsbrott, grovt brott och mord i Stockholms tingsrätt. Mannen är misstänkt för massavrättningar i Gohardasht-fängelset i Karaj i Iran under 1988 års massaker. En stor majoritet av offren var medlemmar och sympatisörer av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin.

Historisk rättegång i Stockholm-arkiv – FFFI

Rätten flyttade ned på verksamheten i måndags till kuststaden Durres, där man lånar en albansk rättssal för att under två veckor höra sju målsägare. Anledningen är att flera målsägare bor i Folkets mojahedins flyktingläger i Albanien.

Ashraf 3 Manza (Albanien)

”Iranska Folkets mojahedin har sitt högkvarter ”Ashraf 3″ i Albanien. Ashraf anses vara tyngdpunkten för kampen mot iranska regimen och en demokratisk förändring i Iran där flera brottsoffer bor i lägret”, säger Mojtaba Ghotbi ordförande för FFFI.

”Att höra dem där i Albanien har stort symbolvärde. Det är första rättegången hittills i historien som rörelsen för rättvisa kring massavrättningarna 1988 fortsätter i ett tredje land. Albanien är bas för Irans organiserade opposition, Folkets mojahedin, som leder den folkliga rörelsen för rättvisa och som står i fokus under den svenska rättegången mot den folkrättsåtalade iranske medborgaren,” tillägger han.

Rättegången kommer att videolänkas till Stockholms tingsrätt, sal 37, där den åtalade personen Hamid Noury och hans advokater närvarar.

Utanför Stockholms tingsrätt samlas och demonstrerar svensk- och exiliranier. De kommer att med manifestationer och utställning om 1988 års massaker hedra offren och uppmana internationella samfundet, särskilt FN:s säkerhetsråd, att åtala och ställa regimens ledare till svars för brott mot mänskligheten, särskilt 1988 års massaker på politiska fångar.

Deltagarna kräver att iranska regimens nuvarande president Ebrahim Raisi som också var en av de ansvariga för 1988 års massaker ska ställas inför internationella rätt.

FFFI kommer att sända rättegången Live via FFFI Farsi. Klicka