Nyheter

Ledare för Iranstödd terrorcell i Etiopien greps i Sverige

En person greps i Sverige nyligen misstänkt för att leda en terrorcell som planerade en terrorattack mot Arabemiratens ambassad i Etiopien på uppdrag av Iran. Det rapporterar New York Times (NYT) på måndagen med hänvisning till amerikanska militärtjänstemän vid Pentagon.

NYT identifierar den arresterade gruppledaren i Sverige som Ahmed Ismail. Sofia Hellqvist, taleskvinna för den svenska polismyndigheten, svarade inte på frågor om arresteringen utan hänvisade istället till myndigheterna i Etiopien. Men FFFI kan avslöja att det handlar om en man 45-årsåldern från Västsverige med eritreanskt medborgarskap. Han greps i december förra året när han landade på Arlanda.

Etiopiens underrättelsetjänst och polis arresterade nyligen 15 personer i landet som ingick i en hemlig terrorcell. I samband med arresteringen hittade polismyndigheterna även stora mängder vapen och sprängämnen. Gruppen planerade enligt uppgifter en attack mot Arabemiratens ambassad i Etiopien.

Den etiopiska underrättelsetjänsten sade att den hade avvärjt ett större attentat som skulle skapa kaos i den etiopiska huvudstaden, Addis Abeba. Den säger vidare att en andra terrorcell planerade att genomföra en liknande attack mot Arabemiratens ambassad i Khartoum, Sudan. En sudanesisk tjänsteman bekräftade uppgifterna för NYT.

Iranska regimen bakom det planerade attentatet

Amerikanska och israeliska tjänstemän berättar nu för NYT att regimen i Iran låg bakom det stoppade attentatet.

Iranska regimens underrättelseministerium hade aktiverat en sovande terrorcell i Addis Abeba i höstas, enligt uppgifterna till NYT. Terrorcellen hade dessutom order att samla in information om USA:s och Israels ambassader i Etiopien.

Det planerade terrorattentatet i Etiopien var en del av iranska regimens försök att hämnas sin döde terroristledare Qassem Soleimani och den dödade kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh som var hjärnan bakom regimens kärnvapen program.

Konteramiral Heidi K. Berg, chef för underrättelsetjänst vid Pentagons Afrikaenhet, citerar västerländska underrättelsetjänster och säger att iranska regimen stod bakom de 15 personer som var arresterade i Etiopien.

”Hjärnan bakom detta avvärjde attentat”, Ismail, greps i Sverige, säger Berg i ett uttalande och tillägger. ”Etiopien och Sverige samarbetade för att avvärja attentatet.”

Iranska regimen förnekade dock anklagelserna och skyllde som brukligt USA och Israel för att sprida ”falska anklagelser.”

En högt uppsatt tjänsteman vid det amerikanska försvarsdepartementet säger till NYT att arresteringarna i Etiopien är kopplade till en misslyckad iransk plan för att döda USA:s ambassadör i Sydafrika.

Den amerikanska nyhetssajten Politico rapporterade om den misslyckade terrorattacken i september 2020.

Etiopisk polis har identifierat två av de 15 personerna som ännu vänta på åtal. Etiopien har än så länge avstått från att anklaga Iran. Diplomater säger att landet vill helst undvika att bli indragen i den känsliga konflikten mellan USA och Iran.

Även Arabemiraten har avstått från att kommentera uppgifterna.

En domstol i Belgien dömde nyligen en av iranska regimens diplomater i Europa till 20 års fängelse för terrorism och för att ha planerat ett bombattentat mot oppositionens sammankomst i Paris i 2018.