Nyheter

Irans ”atombombens fader” dödad i attentat i Iran

Den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh har dödats i ett attentat i norra Iran på fredagen på fredagen.

Mohsen Fakhrizadeh, kallats för Irans ”atombombens fader” avled på sjukhus efter att han blivit attackerad av ”beväpnade terrorister”, meddelade Regimens försvarsdepartement i ett uttalande.

 Enligt uttalandet uppstod skottväxling mellan attentatsmännen och Fakhrizadehs säkerhetspersonal.

Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi var en officer i regimens revolutionsgarde och professor i fysik vid Imam Hussein universitetet i Teheran.

Enligt regimens statliga medier ska Mohsen Fakhrizadeh ha utsatts för en bilbomb, och sedan skjutits, av vad de benämnde som ”beväpnade terrorister”. Han avled sedan på ett sjukhus, till följd av sina skador.

Ingen har hittills tagit på sig ansvaret för attentatet. Men iranska regimen har tidigare anklagat Israel och USA för att ha utfört liknande attacker på kärnvapenexperter i landet tidigare.

En rådgivare till regimens högste ledare, Khamenei, lovade att landet skulle vedergälla förövarna. ”Vi kommer att slå som åska mot mördarna av den här förtryckta martyren och få dem att ångra sin handling”. Det skrev Hossein Dehghan, en militär befälhavare och regimens tidigare försvarsminister, på Twitter.

Regimens utrikesminister, Javad Zarif, pekade finger mot Israel som den troliga gärningsmannen. ”Terrorister mördade en framstående iransk forskare idag”, skrev han på Twitter. ”Denna feghet – med allvarliga indikationer på israelisk roll”.