Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Rättegång mot iranska regimens tjänsteman delaktig i 1988 massaker börjar 2021

Hamid Nouri som arresterades i mitten av november förra året på Arlanda flygplats misstänkt för brott mot folkrätten och för misstänkt delaktighet i 1988 års massaker på tusentals politiska fångar i Iran, ställs inför rätta i Sverige.

Han har suttit häktad av Stockholms tingsrätt sedan dess i väntan på en rättegång.

Enligt hans advokat som hänvisar till åklagaren har den svenska regeringen i förra veckan gått med på att inrätta en domstol mot Hamid Nouri.

Den svenska åklagarmyndigheten har under tiden samlat bevis och förhört vittnen i fallet. Bland dem som lämnat vittnesmål finns anhöriga till offren, överlevare och tidigare politiska fångar i Sverige och andra europeiska länder.

Bland andra: Nasrallah Marandi, Reza Shemirani, Ali Zolfaghari, Mehrdad Kavousi, Akbar Bandali, Ramadan Fathi, Ahmad Ebrahimi, Mohsen Zadshir, Reza Fallah, Mohammad Khodabandeh Louie och Hamid Khalaghdoost.

Iranska nationella motståndsrådet sade i ett uttalande nyligen att flera tidigare politiska fångar och medlemmar från oppositionen Folkets mojahedin (PMOI) bosatta i Albanien har i flera dagar vittnat i förhör med den svenska åklagaren under insyn av den albanska åklagarmyndigheten.

Vittnen i fallet identifierade Hamid Nouri som assisterande åklagare för Gohardasht-fängelset i Karaj och en av de åtta medlemmarna i ”dödskommittén” i detta fängelse under massakern på politiska fångar sommaren 1988

Eftersom rättegången mot regimens bödel Nouri berör anklagelser om inblandning i folkrättsbrott i ett annat land kräver upprättandet av hans domstol att den svenska regeringen samtycker till åklagarens begäran att väcka åtal.

Domstolen kommer att hålla sammanlagt 70 utfrågningar. Men antalet utfrågningar per vecka är fortfarande okänt, enligt uppgifter i persiskspråkiga medier som citerar den svenska åklagaren.

Tusentals politiska fångar avrättades i iranska regimens fängelser runtom i Iran under sommaren 1988 efter en fatwa från prästerskapets grundare och högste ledare vid tiden, Khomeini.

En stor majoritet av de 30,000 politiska fångar som regimen avrättade var sympatisörer och medlemmar av den iranska oppositionsgruppen Folket Mojahedin (PMOI).

FN:s särskilda Iranrapportör dokumenterade dessa utomrättsliga massavrättningar i en rapport till FN:s generalförsamling i augusti 2017.
Amnesty har beskrivit massakern som ett pågående brott mot mänskligheten som FN bör utreda. MR-organisationen publicerade en omfattande rapport om 1988 års massaker i Iran i 2018 där den dokumenterar vittnesmål från offrens familjer. Rapporten identifierar även flera av de ansvariga för denna massaker, däribland regimens nuvarande chef för regimens så kallade rättsväsende Ebrahim Raisi och nuvarande justitieminister Alireza Avaei.

Den tredje september skickade en grupp MR-experter från FN ett gemensamt brev till regimens regering i Iran där de krävde att den åtalar de ansvariga för 1988 års massaker

Om detta inte sker, varnade MR-experterna, kommer vi att uppmana till inrättande av en internationell utredning.

FN:s MR-experter, bland dem FN:s särskilde rapportör för Iran, krävde även att regimen slutar hota och trakassera offrens familjer och de i Iran som kräver sanningen och rättvisa.