Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Dödsdömd svensk kidnappad i Turkiet av Iran

Turkiet avslöjade under söndagen att regimens underrättelseministerium låg bakom kidnappningen av den svenska medborgaren Habib Chaab i landet.

Habib Chaab är den andra svenske medborgaren som riskerar avrättning i Iran, vilket FFFI rapporterade den åttonde december.

Han är en ledargestalt för separatistgruppen ASMLA, Arab Struggle movement for the Liberation of Ahwaz som kämpar för att inrätta en självständig arabisk stat i södra Iran.

En utredning från turkiska myndigheter slår fast att Chaab reste från Sverige till Istanbul den nionde oktober för att träffa en kvinna från Iran.

Kvinnan, identifierad som Saberin S, hade lurat honom till Turkiet och reste själv till landet med ett falskt iranskt pass, enligt utredningen.

Chaab landade samma kväll och mötte Saberin vid en bensinstation i Istanbul-distriktet Beylikduzu, där hon väntade i en skåpbil.

När han klev på blev han drogad och bunden till händer och fötter av en grupp som hjälpte kvinnan. Han smugglades sedan över gränsen till Iran nästa dag med hjälp av människosmugglare. Saberin återvände också till Iran. Det rapporterar Washington Post (WP) och hänvisar till den turkiska utredningen. Chaab hade stora skulder och kvinnan hade lånat honom närmare 100,000 euro, berättar en av hans vänner för WP.

UD bekräftade Habib Chaabs mycket komplicerade situation för SVT i början av december.

”UD menar att det pågår ett intensivt arbete runt fallet, i såväl Turkiet, Iran och i dialog med respektive länders ambassadörer i Stockholm”, rapporterade SVT då.

SVT rapporterade dessutom att mannen visats upp i iransk tv med ett framtvingat erkännande för en rad brott. Den arrangerade intervjun är en del av en nio minuter lång propagandadokumentär från underrättelseministeriet.

Sverige måste stå upp mot regimens diplomatiska utpressning

I en debattartikel för Göteborgs-posten i fredags uppmanade FFFI:s ordförande Mojtaba Ghotbi Sverige och EU att svara gemensamt mot iranska regimens försöka att tvinga fram en fångutväxling och bryta alla förbindelser till regimen ger upp detta olagliga och oacceptabla beteende.

”Iran är känt för att arrestera dubbla och utländska medborgare på falska grunder. I många fall tvingar regimen fram ett erkännande under tortyr i brott mot internationella lagar”, skrev FFFI:s ordförande och tillade.

”Regimen använder dessa fångar som politiska gisslan för att pressa västmakter till eftergifter och för att undkomma rättvisa.”

USA inför sanktioner mot iranska underrättelseofficerare

På måndagen meddelade USA:s finansdepartement att landet inför sanktioner mot två högt uppsatta iranska underrättelseofficerare.

Ett uttalande från USA:s finansdepartement identifierar de straffade som Mohammad Baseri och Ahmad Khazai och tillägger. De var delaktiga i kidnappningen och frihetsberövandet av Robert Levinson, en tidigare amerikansk FBI-agent, för 13 år sedan i Iran.

Måndagens straffåtgärder är första gången som USA officiellt ställer iranska regimen till svars för Levinsons kidnappning, frihetsberövande och hans troliga död.

Tidigare i år meddelande Levinsons familj att han har dött i iranskt fängsligt förvar.

”Vi fick nyligen information från amerikanska tjänstemän som har lett både dem och oss till slutsatsen att vår underbara make och pappa har dött”, står det bland annat i ett uttalande från hans familj, enligt TT i mars i år.

I höstas greps en man med norskt medborgarskap i Göteborg som hade kontakt med iranska regimens ambassad i Norge. Han var misstänkt för att ha planerat mord på exiliranier i Danmark, rapporterade FFFI i mars förra året.

Exiliranier som tillhör samma minoritetsgrupp alltså Ahwazi från Iran som i det aktuella fallet här i Sverige. Det handlar farmför allt om exiliranier som har kopplingar till gruppen ASMLA, Arab Struggle movement for the Liberation of Ahwaz