Nyheter

Robert Levinson var hemlig CIA-agent

Den tidigare FBI-agenten Levinson var inte alls på privat tjänsteresa när han försvann. Han var i själva verket på ett topphemligt uppdrag för den amerikanska underrättelseorganisationen CIA, avslöjar AP och Washington Post.

Levinson flög till Iran 2007 för att utreda korruptionen i landet samt med hopp om att få fram information om landets påstådda kärnvapenprogram.

Associated Press har tillsammans med Washington Post publicerat helt nya uppgifter som har hållits hemliga i flera år.

Enligt AP arbetade Levinson vid tiden för försvinnandet för CIA. Han ska ha varit ute på ett icke-auktoriserat spionuppdrag – utfärdat av tjänstemän på byrån som saknade mandat att beordra den här typen av uppdrag – för att kartlägga och inhämta information från ”några av världens mörkaste hörn”.

Direkt efter Levinsons försvinnande 2007 konstaterade CIA för den amerikanska kongressen att Levinson nyligen hade arbetat för myndigheten, men att han längre inte hade några åtaganden för dem.

Men det var inte hela sanningen.

Den amerikanska nyhetsbyrån AP har känt till uppgifterna sedan 2010, men har efter påtryckningar från regeringen gått med på att skjuta upp publiceringen av hänsyn till Levinsons säkerhet.

Nu har det inte synts några livstecken från Levinson sedan 2011, därför släpper AP uppgifterna.