Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: regimens högsta domstol fastställer dödsdom mot journalist

Iranska regimens högsta domstol fastställde på tisdagen dödsdomen mot en känd iransk journalist. Det bekräftar Gholamhossein Esmaili, talesman för regimens så kallade rättsväsende, under en presskonferens som sändes direkt på rättsväsendets hemsida.

Ruhollah Zam är son till en prästman från regimens reformistiska fraktion och var bosatt i exil i Frankrike under många år efter att ha flytt Iran. Han greps förra året i vad regimen beskrev som en underrättelseoperation.

I oktober 2018 hävdade regimens revolutionsgarde att det hade lurat Zam i en fälla efter en avancerad operation. Gardet sade dock inte var och i vilket land som operationen hade genomförts.

Han var ansvarig utgivare för kanalen Amadnews på sociala medier. Kanalen hade över en miljon följare och spred nyheter kritiska av regimen samt om de folkliga protesterna i Iran.

Zam var dömd till döden för att ha uppmanat till våld i samband med regimkritiska protester i Iran i 2017. Hans kanal på sociala medieplattformen Telegram stängdes 2018 av samma anledning. Den har dock återtagit sina aktiviteter under ett annat namn.

Iran har vittnat konstanta folkliga protester under de senaste två åren. Dessa regimkritiska protester började med landsomfattande protester mot ekonomiska svårigheter i landet i slutet av 2017.

Regimen anklagar ärkefienderna USA och Saudiarabien för att stödja och utnyttja exiliranier i syfte att skapa oroligheter i Iran.

Dödsstraff mot dubbla medborgare

Den 24 november meddelade iranska regimens åklagarmyndighet att den svensk-iranske forskaren och läkaren Ahmadreza Djalali har förts till isoleringscell och att hans avrättning skulle verkställas inom kort. Men enligt de senaste uppgifterna har myndigheterna skjutit upp hans avrättning på obestämd tid.

Djalali sitter fängslad och är dömd till döden i Iran för påhittade brott som “korruption på jorden” och för att ha spionerat för Israels räkning.

SVT avslöjade i början av december att ännu en svensk medborgare Habib Chaab riskerar avrättning i Iran.

”Den svenska medborgare har i hemlighet förts från Turkiet till Iran. Mannen har visats upp i iransk tv med ett framtvingat erkännande för en rad brott”, rapporterar SVT och tillägger.

”Hotet mot exiliranier som anses vara fiender till landet har därmed trappats upp. Svenska UD bekräftar allvaret i situationen.”