Nyheter

Iran stänger ner städer efter att dödsfall i covid-19 når rekordnivå

Antalet döda till följd av covid-19 i Iran fortsätter att stiga okontrollerat, erkänner regimens egna statliga medier och regimtjänstemän.

Det verkliga dödstalet i landet passerade 115,000 under söndagen den fjärde oktober med rapporterade dödsfall från 450 olika städer. Det enligt uppgifter till FFFI baserade på regimens interna rapporter och källor inom Irans sjukhus och vårdcentraler.

Covid-19 dödsfall i Iran fram till 4 oktober 2020
En sammanställning från iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK), som visar antalet dödsfall i vare provins fram till den fjärde oktober

Dödssiffrorna är ungefär fyra gånger mer än vad regimen kungör. Regimen är känd för att mörka antalet döda i covid-19 vilket FFFI rapporterade om den tredje augusti.

Sima Sadat Lari, en taleskvinna för regimens hälsoministerium, berättade för den statliga televisionen att 26 utav Irans 31 provinser är röda zoner, den högsta varningsnivån, medan fyra är orange zoner.

Hon tillade att 235 patienter hade avlidit under de senaste 24 timmarna vilket motsvarar den högsta dagliga dödssiffran i landet hittills från den 28 juli och höjer det totala antalet döda till 27,192. Det rapporterar Reuters på måndagen med hänvisning till hennes kommentarer till regimens statliga television.

Teheran är en av de värst drabbade städerna med strax över 27,000 dödsfall, enligt uppgifterna till FFFI. Detta motsvarar regimens offentliga dödssiffra för hela landet.

Regimen stänger ner städer

På lördagen stängde regimen skolor, bibliotek, moskéer och andra offentliga platser i huvudstaden Teheran för en vecka som en del av åtgärder för att stoppa den senaste tidens snabba ökning av covid-19-fall. Restriktionerna gäller även för museer, teatrar, gym, kaféer och frisersalonger samt för resor till Irak, enligt Reuters.

Regimens statliga medier rapporterar under helgen att myndigheterna införde liknande restriktioner i Zanjan-provinsen, nordväst om Teheran, och städer i flera andra provinser.

Ordförande i Teherans kommunfullmäktige säger till den statliga dagstidningen, Hamshahri Daily, under söndagen att ”vi är ett steg från en tsunami av offer från coronaviruset. Teheran måste stängas ner helt för två veckor.”

”136 patienter dog igår i Teheran. En vecka av restriktioner är helt värdelös. Teheran måste stängas ner i mer än två veckor”. Det säger en annan ledamot i Teherans kommunfullmäktige till den statliga nyhetsbyrån, IRNA, under söndagen.

”Sjukhusen är överfulla [med covid-19-patienter] och vårdpersonalen är slitna. Antalet infekterade och dödsfall kan gå långt över dagens siffror”, sade en rådgivare till regimens hälsominister till IRNA under samma dag.

Regimen utnyttjar coronakrisen

Regimen och dess president Hassan Rouhani fortsätter att skylla ökningen på folket och utnyttja krisen till sin fördel.

Den Nationella arbetsgruppen för bekämpning av coronaviruset (NCCT), som leds av Rouhani, beslutade i september att öppna landets skolor trots kritik.

Redan i maj vidtog regimen åtgärder för att öppna samhället och lättade på restriktionerna trots den förvärrade coronakrisen.

Statliga medier varnar för mer folkliga protester

Samtidigt varnar regimens statliga medier att sociala och ekonomiska förhållanden i landet indikerar att ett nytt uppror är på väg.

De uppmärksammar den explosiva situationen i samhället och regimens ovilja och oförmåga att besvara folkets krav. Statliga ledarsidor lyfter fram flera faktorer som regimens lögner under coronakrisen, den fallande ekonomin, korruptionen, sanktioner samt Irans internationella isolering.