Nyheter

Covid-19 har nu krävt över 100,000 dödsoffer i Iran

Antalet döda i covid-19 i Iran har nu passerat 100,000. Det enligt uppgifter till FFFI baserade på regimens interna rapporter och källor inom Irans sjukhus och vårdcentraler. Minst 427 iranska städer rapporterar nu dödsfall. Huvudstaden Teheran är en av de värst drabbade städerna med strax över 24,000 rapporterade dödsfall.

Regimen och dess president Hassan Rouhani fortsätter dock att utnyttja krisen till sin fördel. Detta i ett desperat försök att säkra greppet om makten och stoppa regimkritiska protester istället för att hjälpa iranska folket.

Men beslutet att öppna landets skolor har också lett till ökade interna konflikter inom regimen och växande missnöje i samhället. Ett videoklipp publicerat på social medier visar till exempel barn kollapsa under en öppningsceremoni i skolan.

Zahra Sheikhi, talesperson för Hälsoutskott i regimens parlament bekräftade för regimens statliga medier under måndagen att skolorna öppnas efter ett beslut från den Nationella arbetsgruppen för bekämpning av coronaviruset (NCCT), som leds av regimens president Hassan Rouhani.

”Högt uppsatta tjänstemän vid utbildningsministeriet sade till oss att beslutet att åter öppna skolorna kom från NCCT. Och ministeriet har genomfört beslutet”, sade Zahra Sheikhi till statliga dagstidningen, Asr-e Iran.

Samtidigt fick beslutet kraftig kritik i den statliga dagstidningen, Resalat. I en ledare under tisdagen jämförde tidningen beslutet att öppna landets skolor med att begå folkmord.

”Vi stängde universiteten för flera år på grund av den kulturella revolutionen. Under rådande situation måste vi även stänga skolorna. Att åter öppna skolorna är detsamma som folkmord”, skrev Resalat. Den ”kulturella revolutionen” är en hänvisning till beslut från regimens högste ledare, Khomeini, strax efter 1979 års revolution att stänga landets universitet för att stoppa studentprotester och oppositionsaktiviteter mot prästerskapets försök att usurpera makten.

Kampanj för att avveckla revolutionsgardet

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI, har dragit igång en global kampanj för att pressa iranska regimen till att avveckla den paramilitära styrkan revolutionsgardet. Kampanjen kräver också att pengar som regimen annars hade spenderat på revolutionsgardet och dess destabiliserande aktiviteter utomlands ska istället spenderas på att förbättra iranska folkets liv och välstånd.

Kampanjen har under den senaste veckan fått stor spridning på sociala medier under hashtaggen #DisbandIRGC.

Maryam Rajavi, ledare för den prodemokratiska oppositionskoalitionen, NCRI, uppmärksammade det höga antalet döda i covid-19 i Iran som överstigit 100,000 i 427 iranska städer i ett uttalande den sjunde september och tillade.

”Denna tragedi är ett direkt resultat av Khameneis och Rouhanis politik. Detta kunde ha undvikits helt. De orsakar nu en större katastrof genom att skicka barnen till skolan. Khamenei och revolutionsgardet spenderar inte ens en bråkdel av de hundratals miljarder dollar de har plundrat från det iranska folket för att bekämpa coronaviruset.”