Ledare, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Prästerskapet i Iran utnyttjar pandemin för sin egen överlevnad

Rouhani säger att regimen planerar att hålla den religiösa Ashura-ceremonin mitt i pandemin. Det trots att antalet dödsfall ökar på en daglig basis, även enligt regimens egna statistik.

Iran har satt ett nytt sorgligt rekord över antalet rapporterade dödsfall i covid-19 under ett dygn. Under tisdagen tillkännagav hälsodepartementet 235 nya dödsfall.

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av pandemin. Prästerskapets president Hassan Rouhani erkände detta nyligen.

”Fram till idag har 25 miljoner iranier drabbats av det nya koronaviruset, och vi måste anta att 30 till 35 miljoner riskerar att smittas av detta virus. Över 200 000 personer var inlagda på sjukhus. Antalet personer som är inlagda i framtiden kommer att vara ungefär dubbelt så många som vi har bevittnat de senaste 150 dagarna”, sade Rouhani och citerade en rapport publicerad av regimens hälsoministerium.

Med en genomsnittlig dödlighet på en procent innebär Rouhanis erkännande att uppemot 250 000 människor kan ha dött i Covid-19 i Iran.
Samtigit meddelar oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), på tisdagen den 28 juli 2020, en fruktansvärd rapport om antalet dödade i Covid-19.

Enligt deras rapporter och källor har coronaviruset tagit livet av mer än 78.100 människor i 347 städer över hela Iran. Enligt rapporten, som ger dödstalet för alla provinser, är huvudstaden Teheran det värst drabbade.

Iranska regimen strävade med allt kraft att tona ner pandemin. Den förnekade först förekomsten av Covid-19 i Iran. När verkligheten hann ikapp regimen skiftade den taktik och försökte utnyttja pandemin för att få internationella och amerikanska sanktioner hävda. När det misslyckades försöker nu regimen tvinga människor tillbaka till arbete och öppna upp samhället trots Rouhanis erkännande om 25 miljoner infekterade.

Rouhani har försvarat detta beslut. Hans tidigare kommentarer om att skicka människor tillbaka till jobbet talar för sig själv. ”Det enklaste sättet är att stoppa alla aktiviteter. Nästa dag kommer folk att protestera på grund av svält, press och problem.”

Rouhani säger idag att regimen planerar att hålla den religiösa Ashura-ceremonin mitt i pandemin. Det trots att antalet dödsfall ökar på en daglig basis, även enligt regimens egna statistik.

Nämnvärt i detta avseende är att Saudiarabien för första gången i sin moderna historia stoppar muslimer från andra länder att komma till Mekka för att delta i årets pilgrimsfärd hajj.

Rouhanis uttalande visar att regimen klart prioriterar sin egen propagandakampanj och grepp om makten framför iranska folkets hälsa.
Detta är ingen överraskning när regimtjänstemän i Teheran och befälhavare för revolutionsgardet ständigt varnar för framtida folkliga protester mot regimen, likt de regimkritiska protesterna över hela landet i november förra året. Regimens säkerhetsstyrkor slog ner november-protesterna brutalt och dödade uppemot 1500 demonstranter under endast några dagar.

Det växande folkliga missnöjet i Iran ser idag ut att när som helst explodera i ännu mer landsomfattande protester. Det är de flesta Iranexperter, aktivister och även regimens tjänstemän och statliga medier överens om.
Den statliga nyhetssidan Mostahgel sammanfattade detta i en varning till regimen på det här sättet.

”Denna nation kommer inte att glömma hur den övergavs under dessa bittra dagar. Detta kommer att påverka utvecklingen i framtiden. För snart kommer folket att sitta vid sitt bord för att äta. Och deras förtvivlan över ett tomt bord kommer att leda dem till att protestera på gatorna. De sårade och berövade människorna har då inget annat kvar att förlora. När deras ilska bryter ut kommer de fortsätta kämpa tills [regimens] störtande. Och ni kommer att uppleva det som ni inte vill se.”

Därför måste regimen gjuta mod i och höja moralen hos sina repressiva säkerhetsorgan genom att hålla Ashura-ceremonier för att åter kunna kväsa framtida uppror mot prästerskapets envälde.

Prästerskapet visar därmed både i ord och handling att det är beredd att använda pandemin och offra millioner iranier för sin egen överlevnad.
Sverige kan inte ignorerar denna verklighet i sin hållning mot prästerskapet i Iran. Regeringen och UD måste pressa regimen i Iran till att ändra dess oroväckande agerande under coronapandemin för att förhindra en omfattande humanitär katastrof.

Sverige bör dessutom inse att prästerskapets dagar är räknade och börja planera för ett Iran utan prästerskapets styre.