Ekonomi, Nyheter

Iran åter svartlistad av FATF

Den global arbetsgruppen för finansiella åtgärder FATF har åter placerat den iranska regimen på sin svarta lista. Det rapporterar Reuters på fredagen.

Beslutet kommer efter mer än tre års varningar från den Paris-baserade arbetsgruppen FATF som uppmanade Teheranregimen att anta konventioner för finansiering av terrorism, eller så skulle det se upphävandet från svartlistan upphöra och vissa motåtgärder tillämpas.

Beslutet innebära mer granskning av transaktioner med Iran och tuffare extern revision av finansieringsföretag som verkar i landet. Det lägga även press på de få banker och företag som fortfarande arbetar med Iran.

FATF uppmanar emellertid länder att genomföra motåtgärder som är relevanta för deras ekonomier utifrån egna val.

“FATF:s beslut innebär spiken i kistan för EU:s ambitiösa INSTEX-projekt som Sverige anslöt sig till i november förra året. Det står klart ännu en gång att handel med Iran under prästerskapet lönar sig inte”, sade Massud Kiani, FFFI:s EU-representant om dagens besked från FATF och tillade.

“Därmed står det klart ännu en gång att handel med Iran under prästerskapet lönar sig inte och att regeringen har valt fel Iranpolitik.