Ledare

”Parlamentsval” i Iran skapar panik hos regimens ledarskap

Iran går till val på fredag för att välja in 290 ledamöter som ska sitta i landets ”parlament”, Majlis. Folket ska även välja några ledamöter det så kallade Expertrådet, som består av 88 högt uppsatta mullor.

Men iranska regimens maktelit är redan i panik. Enligt rapporter har 9000 av cirka 16000 kandidater sållats bort. Bland dem många från de så kallade reformvänliga krafterna.

Valet hålls nu när landets ekonomi är kört i botten till följd av årtionden av misskötsel, omfattande korruption men även införandet av hårda amerikanska sanktioner.

Den utbredda ilskan efter nerskjutning av ett ukrainskt passagerarplan förra månaden, de stora protesterna i november förra året över höjda bränslepriser samt regimens brutala tillslag mot befolkningen, där enligt uppgifter 1,500 människor dödades, visar att det religiösa medeltidsstyret har nåt sitt slut. Det finns ingen lösning för det styrande prästerskapet i sikte.

Men vad spelar det för roll? I teorin har parlamentet i Iran en betydande makt. Men i praktiken är dess inflytande bara symbolisk. Det kan föreslå lagar, och stoppa lagförslag från regeringen men det är den högste ledaren som har sista ordet i alla frågor om religion, stat och politik.

Jo, ett lågt valdeltagande skulle uppfattas som en röst om förtroende för regimen. En signal om vad som väntar i presidentvalet nästa år.

Flera av regimens egna valundersökningar tyder på att över 75 % av de röstberättigade i Iran kommer att avstå från att rösta och bojkotta valet.

Regimen har inlett en pr-kampanj riktad mot Irans cirka 60 miljoner registrerade väljare i syfte att säkerställa valet. Budskapet är tydligt, att inte delta i valet är likvärdigt med förräderi.

Irans högste ledare, Khamenei, sade i tisdag att det är en ”religiös plikt” för människor att rösta i veckans allmänna val och stärka den Islamiska republiken mot ”propagandan” från sina fiender.

”Att delta i val och rösta … är en religiös skyldighet, inte bara en nationell eller revolutionär plikt,” betonade Khamenei i ett anförande. Delar av talet sändes av den statliga television.

”Fienderna som hotar vårt land är rädda för allmänhetens stöd [för regimen] mer än för vår militära kapacitet … Deltagande i valet är en bekräftelse på stödet för regimens linje och kommer därmed att leda till säkerhet”, hävdade den högste ledaren.

President Hassan Rouhani har också uppmuntrat allmänheten till att gå ut och rösta. ”Jag ber er att inte vara passiva”, sade han i tisdags.

Regimen fruktar främst svar från den unga generationen i Iran, som utgör närmare två tredjedelar av landets befolkning. Hög arbetslöshet, oförmågan att skapa nya arbetstillfällen, stigande inflation och prövade prishöjningar i kölvattnet av sanktioner är endast några av orsakerna till att ungdomar har protesterat och varför de kan stanna hemma på valdagen.

Khamenei utfärdade ett långt manifest där han lyfte fram ungdomars roll i ”revolutionens andra fas”. ”Jag vill vända mig till den unga generationen, en generation som går framåt för att inleda nästa fas i det pågående jihad som syftar till att bygga det stora islamiska Iran,” skrev han.

Det är väktarrådet som har ansvaret för att godkänna de kandidater som får konkurrera om de 290 platserna i parlamentet. Landets konservativa krafter av olika ränder väntas dominera landets nästa parlament.

Regimen gör just nu sitt ytterst för att propagera för ett högt deltagande i valet i syfte att visa sin legitimitet på valdagen.

Detta kan inkludera förfalskning av valdeltagandets siffror, muta ”valaktivister”, rekrytering av hundratusentals frivilliga från Basij-milisen och medlemmar av revolutionsgardet för att föra eller tvinga folket till vallokalerna.

Iranska regimen har förbrukat sin tid efter 41 år av repression och terrorism. Den befinner sig i sitt slutskede. Nu är det dags att stödja iranska folket för en demokratisk förändring i Iran istället att satsa på en döende häst.