Ekonomi, Nyheter

USA riktar sanktioner mot väktarrådets medlemmar

USA inför sanktioner mot fem medlemmar av iranska regimens väktarråd på torsdagen. Det meddelar USA:s finansdepartement i ett uttalande. Rådet ansvarar för diskvalificeringen av tusentals kandidater från veckans parlamentsval.

De fem medlemmarna inkluderar Ahmad Jannati, en mäktig prästman och sekreterare för väktarrådet. Han anklagas och straffas för att ha övervakat diskvalificeringen av kandidater. Den ultrakonservative Jannati spelar även en nyckelroll i Expertrådet, ett organ som utser regimens högste ledare.

”Trump-administrationen kommer inte att tolerera manipulation av val för att gynna regimens onda agenda. [Dagens] åtgärd avslöjar de högt uppsatta regimtjänstemän som är ansvariga för att hindra iranska folket från fritt att välja sina ledare”, säger finansministeriet Steven Mnuchin i ett uttalande.