Mänskliga Rättigheter

10 års fängelse för kvinnor som protesterar mot slöjtvång i Iran

Kvinnor i Iran som protesterar mot regimens obligatoriska klädkod genom att ta av sig slöjan på offentliga platser riskerar mellan ett och tio års fängelse. Det varnar chefen för Teherans revolutionsdomstol, Mousa Ghazanfarabadi, i kommentarer till revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars News.

Polisen i Teheran arresterade minst 29 kvinnor för att ha vistats på offentlig plats utan slöja i protest mot prästerskapets obligatoriska klädkod, rapporterade regimens statliga medier i februari förra året.

“De som filmar sig själva eller andra när de tar av sig sin slöja och skickar dessa bilder till denna kvinna … kommer att dömas till mellan ett och tio års fängelse”, sade Ghazanfarabadi med hänvisning till iranska aktivisten, Masih Alinejad som bor i USA och som driver kampanjen “vita onsdagar”.

Kampanjen uppmanar kvinnor i Iran att använda sina mobiler som vapen mot regimen. Kvinnor uppmanas att dokumentera sina protester mot regimens repressiva lagar och publicera dessa bilder och filmer på social medier.

Iranska regimens parlament genomförde en studie i juli förra året som visade att minst 70% av kvinnorna i Iran är emot regimens obligatoriska klädkod.

Hotet från regimens domstolar och säkerhetsorgan är det senaste i raden av regimens nedslag mot kvinnor och kvinnorättsaktivister. Det ökade nedslaget kommer samtidigt som de folkliga protesterna mot prästerskapet växer över hela landet.

Styrkor från regimens underrättelseministerium arresterade studentaktivisten Leila Hosseinzadeh i söndags (28 jul) och överförde henne till Evin-fängelset för att avtjäna hennes fängelsestraff.

Hon dömdes i juni till tre och ett halvt års fängelse för brott mot den nationella säkerheten och för spridning av propaganda mot regimen. Leila Hosseinzadeh, sekreterare för studenternas centrala råd vid Teheran Universitet, arresterades i samband med de landsomfattande protesterna mot prästerskapet som startade i början av 2018

Iranska regimen arresterade dessutom minst 70 kvinnliga cyklister på Vali-Asr torget i Teheran, enligt rapporter från Iran.

Gholam Hossein Ismaeli, talesman för regimens så kallade rättsväsende, bekräftade nyligen dessa rapporter för regimens statliga medier. Kvinnorna anklagades för brott mot landets regler för klädkod och kyskhet, sade han utan att lämna detaljer om tidpunkten för dessa arresteringar.

Iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, utfärdade en fatwa i september 2016 som förbjöd kvinnor att cykla på offentlig plats och ”framför främlingar”