Folkliga protester

29 kvinnor arresterade i Iran för växande protester mot klädkod

Polisen i Teheran har arresterat 29 kvinnor för att ha vistats på offentlig plats utan slöja i protest mot prästerskapets obligatoriska klädkod, rapporterade regimens statliga medier på fredagen.

De arresterade var anklagade för brott mot allmän ordning och deras fall hänsköts till statens åklagarmyndighet, rapporterade regimens nyhetsbyråer Fars, ILNA och Tasnim utan att utveckla vidare.

Under de senaste dagarna har kvinnor i Iran utmanat landets obligatoriska klädkod som tvingar dem att bära slöja genom att ta av sig slöjan på offentliga platser och vifta en flagga. Bilder på sociala medier visar dussintals sådana protestaktioner över hela Iran, i synnerhet i huvudstaden, Teheran.

Regimens chefsåklagare Mohammad Jafar Montazeri tonade ned de eskalerande protesterna under onsdagen och sade att de var ”triviala, barnsliga” rörelser som möjligen hetsats upp av utlänningar.

”De som ’struntar i’ hijabreglerna måste ha uppmuntrats av utomstående”, tillade Montazeri.

En framstående människorättsadvokat berättade för Agence Frence-Presse (AFP) i tisdags att en av de frihetsberövade kvinnorna släpptes mot borgen på över 100.000 dollar (ca 790.000 kr).

Iranska regimen släppte kvinnan från Enghelabgatan (Revolutionsgatan) efter internationella påtryckningar, rapporterade FFFI i tisdags.

Kvinnan från Revolutionsgatan refererar till en kvinna som tog av sig sin slöja under en demonstration på Enghelabgatan i Teheran den 27 december och viftade en vit flagga i en uppenbar protest mot landets obligatoriska klädkod som tvingar kvinnor att bära slöja. Hon identifierades som 31-åriga Vida Movahed enligt vissa rapporter och greps av regimens säkerhetsstyrkor för sin protest. Hon blev en symbol för de regimkritiska protesterna i landet som började den 28 december, och bilder på hennes protestaktion spreds på sociala medier.