Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter

Iransk studentaktivist döms till 3.5 års fängelse

Iranska regimen dömde en kvinnlig studentaktivist från Teheran Universitet till tre och ett halvt års fängelse för brott mot den nationella säkerheten och för spridning av propaganda mot regimen. Hon är även belagd med två års reseförbud och får inte lämna landet.

Leila Hosseinzadeh, sekreterare för studenternas centrala råd vid Teheran Universitet, arresterades i samband med de landsomfattande protesterna mot prästerskapet som startade i början av 2018. Hon släpptes dock mot borgen i väntan på rättegång.

En av regimens appellationsdomstolar i Teheran-provinsen fastställde fängelsestraffet mot Leila Hosseinzadeh den 24 juni.

Domstolsförhandlingarna inleddes den 14 maj, enligt uppgifter från Iran. Leila Hosseinzadeh fick fängelsestraff på 30 månader för “samröre och maskopi mot den nationella säkerheten”. Hon fick ytterligare ett år för att ha “spridit propaganda mot staten”.

En lägre instans i Teheran hade dömt studentaktivisten till sex års fängelse och belagt henne med två års reseförbud i oktober förra året.

En grupp studenter vid Teheran Universitet trotsade regimens repressiva åtgärder och samlades för att protestera mot Hosseinzadehs dom.

En grupp studenter vid Teheran Universitet trotsade regimens repressiva åtgärder och samlades för att protestera mot Hosseinzadehs dom.

Studenterna protesterade även mot “rättsväsendets” fortsatta arresteringar av studenter och hårda domar mot studentaktivister.

2018 var ett år av folkliga protester mot prästerskapet. Regimen arresterade över 7000 individer under förra året, enligt en rapport från Amnesty i januari i år. Bland de frihetsberövade fanns studenter, demonstranter, människorättsförsvarare, advokater, arbetare, journalister och miljöaktivister

Minst 500 av dem var kvinnor, enligt Iranska nationella motståndsrådets kvinnoutskott.

Amnestys rapport tillägger att 2018 var ett år av skam för iranska myndigheter. Den dokumenterar även flera fall av godtyckliga arresteringar, tortyr och mord på demonstranter.