Mänskliga Rättigheter

Khameneis fatwa förbjuder kvinnor att cykla på offentlig plats

Iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, utfärdade i veckan en ny fatwa som förbjuder kvinnor att cykla på offentlig plats och ”framför främlingar”. Det rapporterar iranska regimens statliga medier, den 10 september, och citerar Khamenei.

”Att cykla drar ofta uppmärksamhet från män och utsätter samhället för korruption. Därför strider detta mot kvinnors kyskhet och det överges”, sade Khamenei.

Vecka innan fatwan definierade Khamenei ”moderskap och hushållning” som kvinnors enda ”roll och uppdrag” i samhället. Denna förklaring publicerades på hans hemsida den tredje september där han lade också fram ”den riktning regimen ska ta” samt allmänna riktlinjer för ”familjen”.

Khameneis religiösa dekret och löjliga uttalande avslöjar prästerskapets bakåtsträvande ideologi som väcker endast avsky och förakt bland iranska folket, i synnerhet bland kvinnor och den unga generationen, säger iranska aktivister till FFFI.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter beklagade i ett tal igår att kvinnor i Iran diskrimineras både i lag och i praktiken.