Nyheter

Ny bok om Irans ökade terrorism i Europa

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) presenterade en ny bok om iranska regimens terrorhandlingar i väst under en presskonferens i Washington DC, den första maj.

Den nya boken “Iran’s Emissaries of Terror” beskriver i detalj hur iranska regimen utnyttjar sina ambassader och diplomater för att planera och genomföra terroristoperationer mot iranska dissidenter och regimkritiker i väst.

Boken visar också att alla beslut kring Teheranregimens terrorhandlingar fattas på högsta ledningsnivå inom regimen med tillstånd från högsta ledaren, Khamenei.

Iranstödda terroristoperationer har ökat kraftigt under de senaste åren, särskilt under 2018. NCRI identifierar i sin bok 10 fall av terroristoperationer eller arresteringar av iranska regimtjänstmän för terrorrelaterade brott under förra året.

Det största fallet var ett misslyckat bombattentat mot NCRI:s och iraniernas stora sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris förra året. En av regimens terroristdiplomater Asadollah Assadi arresterades och åtalades i Belgien för inblandning i bombattentatet.

“Fem [iranska] diplomater var involverade i terrorattacker i Europa under det senaste året. [Iranska regimens utrikesminister] Zarif borde ha gripits när han anlände till New York [nyligen] eftersom han har varit involverad i terroristaktivitet under många år. Han är en terrorist och förtjänar att gripas”, sade Alireza Jafarzadeh, biträdande chef för NCRI:s kontor i Washington, under onsdagens presskonferens.

NCRI lade fram flera rekommendationer för att bemöta det ökade terroristhotet från Teheran. Den iranska oppositionskoalitionen uppmanade USA:s utrikesdepartement att terroriststämpla iranska regimens ministerium för underrättelse och säkerhet (MOIS).

NCRI uppmanade även Europa att stänga samtliga iranska ambassader samt åtala och utvisa regimens diplomater som är iblandande i spionage och terrorism.

NCRI:s nya bok förklarar att det senaste årets ökning av Teheranregimens terroristoperationer och spionage mot dissidenter i Europa och USA är direkt relaterade till ökade folkliga protester mot prästerskapet i landet.