Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Frihetsberövad brittisk-iransk mor inleder hungerstrejk

Den brittisk-iranska biståndsarbetaren Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som sitter frihetsberövad i Iran sedan april 2016, inleder en hungerstrejk i protest mot brist på vård i fängelset.

Det rapporterar flera brittiska medier på torsdagen och hänvisar till hennes brev från det ökända Evin-fängelset som publicerats av den Teheranbaserade organisationen, Defenders of Human Rights Centre (DHRC).

Nazanin Zaghari-Ratcliffe skriver att hon kommer att inleda en hungerstrejk den 14 januari efter att ha nekats tillgång till medicinsk hjälp trots att hon är orolig för att ha drabbats av bröstcancer.

Hon skriver vidare att hon och människorättsaktivisten Narges Mohammadi kommer till en början att hungerstrejka i tre dagar men fortsätter tills dess att deras krav är uppfyllda.

Hennes brittiska man, som bor i London, är orolig för hennes hälsa och har begärt ett möte med iranska diplomater efter torsdagens rapporter, enligt brittiska medier.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 37 år, från norra London arbetade som projektledare vid brittiska Thomson Reuters foundation när hon arresterades. Hon greps tillsammans med sin dotter på Teherans flygplats den tredje april 2016 av revolutionsgardet när de var på väg hem till London efter att ha besökt familjen, vilket FFFI rapporterade om tidigare.

Hon dömdes senare samma år till fem års fängelse anklagad för ”försök att störta regimen” och för ”spionage”.

Nazanin släpptes i augusti förra året för en tredagars permission. Hon besökte då sin familj och sin fyraåriga dotter, som är fast i Iran sedan Nazanin arresterades för två år sedan.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt anklagade under julhelgen iranska regimen för att utnyttja Nazanin i syfte att utöva diplomatiska påtryckningar.

”Nazanin är inte den enda som hålls frihetsberövad, trots att hon är helt oskyldig, i syfte att utöva diplomatiska påtryckningar”, sade han till BBC Radio 4s Today programme den 28 december.